Tot ce trebuie să ştii despre intoleranţa la gluten
Glutenul este o proteină prezentă în unele cereale, cu valoare nutriţională importantă, bine tolerată de majoritatea populaţiei, dar destul de greu de digerat.
Ce este intoleranţa la gluten?
Intoleranţa la gluten,cunoscută sub denumirea de “boala celiacă”,este o boală cronică inflamatorie a intestinului subţire,ce apare în urma unei reacţii conflictuale imunoalergice faţă de gluten.
Această particularitate a sistemului imunoalergic are istoric familial,fiind ceva moştenit. Se întâlneşte atât la copii,cât şi la adulţi,femeile reprezentând circa 75% din cazurile cu această afecţiune intestinală.
Contextul apariţiei
Încă de timpuriu,respectiv din perioada diversificării alimentaţiei,sistemul imunitar învaţă să nu atace mâncarea. Majoritatea reacţiilor alimentare se produc din cauza faptului că sistemul imunitar identifică în mod eronat un aliment sau un component al acestuia. Iar inducerea toleranţei alimentare este un proces individual prin care sistemul imunitar învaţă să recunoască mâncarea,fără a dezvolta reacţii autoimune.
Descoperă simptomele intoleranţei la gluten şi ce alimente trebuie să eviţi aici.