5 leacuri inedite cu albăstrele

1 55100 original jpg jpeg

Albăstrelele se folosesc de sute de ani pentru tratamentul naturist al ochilor, însă beneficiile sale antiinflamatorii sunt mult mai vaste: produs de ingrijire a gingiilor, leac anticuperoză şi antiinfecţii urinare.... Află la ce mai poţi folosi floarea azurie!

Albăstrelele (Centaurea cyanus) este folosită şi în medicina tradiţională românească pentru calmarea iritaţiilor oculare. Însă inconfundabila plantă este ingredientul unei multitudini de remedii „de casă”:

Combat cuperoza şi acneea

Extractul de albăstrele are capacitatea de modera producţia de sebum. De asemenea,atocianii din compoziţia sa sunt astringenţi,micşorând porii. Aplică „apă de albăstrele” bio sau orice altă loţiune florală direct pe piele.

Au grijă de părul tău

Dacă suferi de vreo problemă a scalpului,de natură bacteriană sau cauzată de ciuperci,o soluţie antiinflamatoare pe bază de extract de albăstrele poate fi leacul. Amestecă cu şamponul tău apă de albăstrele – o treime apă la două treimi şampon-,sau fricţionează în fiecare dimineaţă scalpul doar nu loţiunea florală.

Îţi îngrijesc gingiile

Afte,mici răni ale mucoasei gurii,gingii iritate – toate acestea pot fi combătute cu albăstrele. Amestecă o lingură de frunze de zmeur cu una de flori de albăstrele,fă o infuzie cu o jumătate de pajar de apă clocotită,filtrează,clăteşte gura cu lichidul rezultat.

Luptă contra infecţiile urinare

Albăstrele pot preveni re-apariţia unei infecţii urinare. Amestecă,într-un bol, o linguriţă de infuzie de albăstrele,o jumătate linguriţă  de extract de Strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi) şi o jumătate linguriţă de extract de mlădiţe de Iarbă neagră (Calluna vulgaris),şi consumă amestecul de 2 ori pe săptămână,pentru a preveni recidiva bolii. Pentru a preveni apariţia oricărei reacţii secundare,consultă un specialist în fitoterapie înainte de a-ţi administra amestecul respectiv.

Uşurează infecţiile respiatorii

Amestecă o linguriţă de infuzie de albăstrele cu una de sirop de pin şi administrează-ţi amestecul de două ori pe zi,în caz că suferi de o tuse persistentă.

Citeşte şi:

Remedii pentru întărirea imunităţii

Remedii care-ţi uşurează digestia