6 remedii naturale pentru combaterea insomniei

1 whatsapp image 2021 05 13 at 14 27 37 jpg jpeg

Ţi-e greu să adormi seara când te pui la culcare? Sau nu poţi să dormi decât pe perioade scurte şi te trezeşti în mijlocul nopţii? Înseamnă că te confrunţi cu o uşoară formă de insomnie. Şi nu vorbim despre insomnia provocată de afecţiuni ale corpului, pe care le cunoaştem, ci de insomnia care apare pe termen scurt.

Există diferiţi factori care cauzează insomnia, de pildă stresul, efectul excitant al luminii albastre şi chiar această perioadă de pandemie prin care trecem. Dar, acum mai mult ca niciodată, avem acces la o serie de remedii naturiste ce sunt mult mai accesibile prin intermediul mijloacelor de informare. Citeşte în continuare câteva sfaturi şi ponturi eficiente în ameliorarea şi chiar vindecarea insomniei. Şi înainte de orice aplicare a unui remediu, este indicat să consulţi un medic.

Plante medicinale cu efect relaxant

Plantele medicinale se foloseau încă din antichitate, iar lavanda, rhodiola, ashwaganda (plantă de origine indiană), ceaiul verde, teiul, salvia, roiniţa, valeriana sunt bine cunoscute pentru multiplele lor efecte de calmare a minţii şi a sistemului nervos. Totodată, acestea elimină stresul şi anxietatea. Se găsesc ca suplimente alimentare sub formă de capsule sau uleiuri esenţiale. De asemenea, cânepa folosită în scop terapeutic, conţine anumiţi canabinoizi (CBD), substanţe care acţionează asupra durerii şi inflamaţiei, relaxează şi induc un somn liniştitor. Acest canabinoid segăseşte sub formă de ulei esenţial şi, după cum spune site-ul letsyoop.com, ajută la eliminarea stresului, a atacurilor de panică şi a depresiei.

Meditaţia integrativă (mindfulness)

Un adult are nevoie de cel puţin 7 ore de somn pe noapte pentru a se reface psihic şi fizic. Atunci când întâmpini dificultăţi în a atinge această perioadă de somn, trebuie în primul rând să-ţi linişteşti mintea. Şi ce poate fi mai benefic decât o meditaţie pe care să o realizezi zilnic timp de 15 minute? Se poate realiza în tăcere sau pe un fundal muzical şi nu trebuie decât să închizi ochii, să-ţi urmăreşti respiraţia, corpul şi gândurile. Orice senzaţie care apare o primeşti şi o laşi apoi să treacă.

Meditaţia cu mantre

O altă formă de meditaţie care ajută la îmbunătăţirea somnului este cea în care foloseşti o mantră sau o idee sugestivă benefică. Mantra este un cuvânt scurt, de obicei din limba sanscrită, care prin rostirea mentală frecventă te pune în rezonanţă cu energii înalte. Caută online sugestii pozitive sau melodii cu mantre care te atrag şi ţi se potrivesc.

Masajul

Masajul are efecte benefice şi multiple asupra sănătăţii. Pe lângă relaxare, el ajută la drenajul limfatic şi creează premisele unui somn calm şi profund. Există o serie de cercetări care au demonstrat că masajul este un adevărat adjuvant pentru persoanele care suferă de insomnii şi ajută la reglarea ciclurilor de zi-noapte.

Exerciţiile fizice (Sportul)

Pe lângă o circulaţie mai bună a sângelui, creşterea imunităţii şi pierderea în greutate, sportul ajută la îmbunătăţirea somnului. Conform studiului pubmed.ncbi.nlm.nih.gov din 2015, s-a observat că la participanţii ce realizau aproximativ 160 minute de sport pe săptămână, calitatea somnului a crescut, iar insomnia era rar întâlnită.

Melatonina

Melatonina este un hormon secretat de corpul uman care reglează ritmul veghe-somn. Practic, de acest hormon depinde buna funcţionare a organismului în a avea un somn profund şi odihnitor. Pentru a favoriza secreţia acestui hormon în mod natural, este recomandat ca atunci când mergi la culcare, să faci întuneric total în încăpere. Pe de altă parte se poate lua şi ca supliment alimentar sub formă de capsule moi, seara, cu 30 de minute înainte de culcare. Atenţie însă, este recomandat să iei cea mai mică doză de melatonină posibilă, fără a mări doza, pentru a evita efectele adverse.

Sursa foto: pexels.com



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg