Afecţiuni pe care le poţi trata cu floarea-soarelui

1 64345 original jpg jpeg

Cunoscută în Moldova şi sub numele de răsărita, floarea-soarelui îmbracă hectare întregi cu un galben energizant. Dar ştiai că planta, pe lângă valoarea sa estetică, are numeroase virtuţi tămăduitoare?

În fitoterapie,de la plantă se folosesc toate părţile sale. Astfel,rădăcina,tulpina,frunzele,petalele,seminţele şi pălăria se utilizează în diverse remedii eficiente,vechi de mii de ani.

Petalele întăresc imunitatea

Simţi că o răceală îţi dă târcoale? În acest caz,urmează o cură cu tinctură de petale de floarea-soarelui. Potrivit mai multor studii recente,în acestea se găsesc substanţe care stimulează imunitatea. Culege petale proaspete de floarea-soarelui şi toacă-le,după care pune-le într-un borcan. Când recipientul s-a umplut,toarnă alcool alimentar de 80 de grade,astfel încât toate petalele să fie acoperite. După zece zile,filtrează amestecul şi depozitează preparatul în sticluţe mici,închise la culoare. Pune într-un pahar de apă o linguriţă de tinctură şi bea soluţia de trei-patru ori pe zi,trei săptămâni.

Fruzele,indicate în tuberculoză

Te confrunţi cu tuse persistentă,însoţită de sânge,oboseală extremă,scădere în greutate,febră şi transpiraţii nocturne? Dacă medicul ţi-a confirmat că suferi de tuberculoză,urmează o cură de cel puţin două luni cu vin de floarea-soarelui. Umple un recipient de sticlă cu tulpini şi frunze de floarea-soarelui,peste care toarnă vin alb. Închide vasul ermetic şi lasă-l la soare,14 zile,după care strecoară băutura. Amestecă o lingură de miere cu patru linguri de vin. Consumă mixtura de trei-patru ori pe zi,pe stomacul gol,două luni. Combinaţia reduce febra şi inflamaţia de la nivelul plămânilor.

Pălăria ameliorează eczemele

Partea din floare care rămâne după ce seminţele sunt îndepărtate poate fi folosită în diverse leacuri ce tratează bolile pielii,cum sunt eczemele. Taie pălăria în bucăţi cât mai mici şi lasă-le să fiarbă 5 minute într-un litru de apă. Dă deoparte de pe foc,aşteaptă să se răcească,apoi filtrează amestecul. Bea zi de zi una-două căni de ceai,trei săptămâni. Preparatul are efecte depurative şi antiinflamatoare.

Rădăcina te scapă de indigestie

Durerile de stomac nu-ţi dau pace? Pentru această neplăcere,de ajutor este pulberea de rădăcină de floarea-soarelui. Recoltează rădăcina toamna timpuriu,spal-o bine,taie-o fâşii şi las-o la uscat,pentru a nu mucegăi. Când bucăţile s-au zvântat,macină-le în râşniţa de cafea. Cerne pulberea pentru a elimina părţile dure. Ia câte o jumătate de linguriţă rasă de pudră de floarea-soarelui. Ţine praful sub limbă câteva minute,după care înghite-l cu jumătate de pahar de apă călduţă. Este posibil ca după administrare să-ţi vină să vomiţi. Fă asta,pentru că ajută la curăţarea tubului digestiv. Urmează cura până te simţi mai bine.

Seminţele,bune în cistită

Sunt consumate frecvent ca gustare sau adăugate în salate sau prăjituri,însă seminţele de floarea-soarelui crude combat multe afecţiuni,printre care cele de rinichi. Dacă suferi de cistită ori nefrită apelează la terciul de seminţe de floarea-soarelui. Macină cu răşniţa de cafea un pumn de seminţe cu tot cu coajă. Amestecă cinci linguri de pulbere cu puţină apă călduţă,până obţii o pastă. Lasă amestecul deoparte 15 minute şi consumă-l pe stomacul gol. Apelează la acestă cură o dată pe zi,şapte zile.

Uleiul presat la rece previne bolile gingiilor

Se diferenţiază de uleiul clasic de floarea-soarelu prin aroma mult mai intensă şi gustul uşor amărui. Este un produs 100% natural,cu numeroase virtuţi terapeutice,şi se găseşte în magazinele naturiste. Astfel,pentru a preveni apariţia unor afecţiuni gingivale,clăteşte gura 15 minute cu ulei de floarea-soarelui presat la rece în fiecare dimineaţă,după care spală-te pe dinţi. Ai grijă să nu-l înghiţi,deoarece conţine toxine.

Atenţie!

Preparatele naturiste din floarea-soarelui pot da reacţii alergice. De aceea,dacă se instalează diareea,îţi curge nasul sau simţi o arsură pe piele,întrerupe administrarea remediilor.

Idei Click! pentru femei

Migrenele dispar dacă bei ceai din pălărie de floarea-soarelui. Mai mult,poţi face comprese cu această infuzie,pe care să le aplici pe tâmple şi pe creştetul capului.

Dacă pui câteva picături de ulei presat la rece de floarea-soarelui în ureche,scapi de durerile din această zonă.

În cazul în care ai pielea foarte uscată,masează-te cu câteva picături de ulei presat de floarea-soarelui.