Alergiile de toamnă pot fi ținute sub control. Iată cum!

Primăvara nu este singurul anotimp care provoacă simptome alergice neplăcute. Și toamna te poți confrunta cu alergii, în special la polen și la buruieni, așa că iată cum le poți ține sub control! 

image

Încă de la începutul toamnei și până în luna noiembrie, te poți confrunta cu alergii respiratorii la polenuri de ambrozie și la plantele găsite, de cele mai multe ori, pe terenurile părăsite. 

Citește și: Cum faci diferența între alergie și răceala cauzată de virusuri - tipuri de alergii frecvente toamna 

Alergia la aceste plante se poate manifesta prin strănuturi, congestie nazală, înroșirea ochilor, a nasului, senzația de uscăciune a gâtului, tuse persistentă și oboseală. Pentru a preveni toate aceste simptome, ia în calcul următoarele măsuri, recomandate de medicul Andrea Burke, din New York.  

Ține ferestrele închise, pe cât posibil 

Aerul curat este sănătos, însă menținerea ferestrelor deschise (indiferent dacă este noapte sau dacă vorbim de geamurile la mașină) te poate pune în contact direct cu polenul din aer. 

În schimb, pentru a menține aerul proaspăt, recomandarea medicului Andrea Burke este să ții ferestrele închise, pe cât posibil și să folosești un aparat de purificare a aerului sau un aparat de aer condiționat cu filtru HEPA, care „curăță, răcește și usucă aerul‟. 

Poartă hainele o singură dată 

Medicul îți recomandă să porți hainele o singură dată și să te speli pe păr, după ce ai intrat în casă. În caz contrar, alergenii se pot răspândi prin locuință. De asemenea, pentru a limita contactul polenului cu ochii, este bine să porți ochelari de soare. 

INFO: Dacă știi că ești alergic la polen, este bine să eviți activitățile de grădinărit, așa cum este strânsul frunzelor. „Toamna, mucegaiurile pot crește pe frunzele copacilor de foioase‟, spune medicul.

Vezi și: Curiozități despre strănut. De ce nu putem strănuta niciodată cu ochii deschiși 

Evită să consumi anumite alimente 

Anumite alimente pot declanșa alergii de toamnă. Unele persoane, care sunt alergice la polenul buruienilor, pot să se confrunte cu simptome când consumă pepene, morcovi sau semințe de muștar. Așadar, dacă ai de-a face cu o astfel de alergie, este bine să eviți să consumi aceste alimente și să ceri sfatul unui alergolog. 

INFO: Dacă ai un animal de companie, este important să îi ștergi zilnic blana, deoarece acesta poate fi purtător de alergeni, precizează specialistul. 

Sursă foto: Shutterstock