Alimente care previn cancerul la colon. Include-le în meniu şi îţi prelungeşti viaţa!

1 shutterstock 1674999949 jpg jpeg

Statistic, cazurile înregistrate de cancer la colon sunt în creştere, iar boala îi loveşte pe adulţi începând cu vârste tot mai reduse. Ereditatea nu poate fi controlată, din păcate, însă factorii care ţin de greutate şi de alimentaţie sunt la dispoziţia noastră. Află care sunt alimentele care reduc riscul de cancer şi ai grijă de sănătatea ta!

Înainte de a trece la produsele alimentare pe care trebuie să le introduci în meniu cât mai des, este bine să ştii ce aliment creşte incredibil de mult riscul de a suferi de cancer.

Cancerul de colon reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din întreaga lume. În multe situaţii, cauza este neclară, deşi potenţialii factori de risc includ creşterea în greutate, un stil de viaţă sedentar şi o dietă săracă în elemente nutritive. Dacă mănânci multă carne roşie şi/sau procesată şi consumi mai mult de două băuturi alcoolice pe zi, îţi creşti riscul de îmbolnăvire, avertizează medicul Anna Taylor, de Cleveland Clinic.

2 shutterstock 1340900228 jpg jpeg

Când vine vorba despre carne, problema nu provine doar din carnea în sine, ci din modalităţile prin care este procesată şi gătită. În cazul cărnii procesate, nitriţii de sodiu se combină cu aminele naturale din timpul gătitului, pentru a forma compuşi care cauzează cancer. „Polipii pot creşte pe căptuşeala interioară a colonului şi unii se pot transforma în cancer dacă celulele încep să crească în mod anormal, adică dacă sunt scăpate de sub control‟, spune Leigh Tracy, de la Mercy Medical Center, din Baltimore. Consumă alimente care reduc riscul de îmbolnăvire şi chiar oferă protecţie în ceea ce priveşte îmbolnăvirea.

Legumele cu frunze verzi

Mizează pe legume verzi, cum sunt spanacul, varza şi rucola. Nu numai că poţi găsi fibre alimentare în aceste vegetale - componente care reduc riscul de cancer de colon - dar există o varietate de beneficii pentru sănătate dacă introduci mai multe legume în meniu. Cercetările indică faptul că persoanele care mănâncă mai puţin de o ceaşcă de fructe şi legume pe zi prezintă un risc crescut de îmbolnăvire.

Broccoli

Această legumă cruciferă este o sursă excelentă de fibre şi poate ajuta la prevenirea creşterii în greutate – care duce la un risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon. „Fibrele încetinesc digestia, iar asta ajută la controlul greutăţii corporale”, spune medicul Anna Taylor, de Cleveland Clinic. Excesul de greutate este asociat cu un risc crescut pentru toate tipurile diferite de cancer.

Fructele de pădure

Afine, mure, căpşuni, delectează-te cu toate, oricând ai ocazia! Aceste fructe nu sunt doar pachete generoase cu fibre alimentare, ci şi cu vitamina C. Există unele cercetări care sugerează că vitamina C poate proteja împotriva cancerelor colorectale, spune Taylor. Vitamina C este un antioxidant, care protejează celulele de unele daune care pot favoriza declanşarea cancerului.

Portocala

Dacă asigurarea dozei zilnice de vitamina C este obiectivul, atunci portocalele reprezintă o soluţie. Fibrele alimentare plus vitamina C din portocale le fac candidaţi excelenţi pentru protecţia împotriva cancerului, punctează Medical News Today. Portocalele sunt, de asemenea, gustări cu conţinut scăzut de calorii, care pot ajuta la prevenirea creşterii în greutate - un alt factor de risc de cancer.

Ardeiul gras

Ardeii graşi nu numai că au un conţinut ridicat de vitamina C, dar conţin şi fitochimicale care pot bloca creşterea celulelor canceroase. Este crucial să mănânci o varietate de legume şi fructe cât mai colorate. Fiecare dintre ele are un compus fitochimic diferit care ajută favorizează însănătoşirea celulelor deteriorate şi protejează pe cele bune. Practic, bolul cu fructe şi legume ar trebui să arate ca un curcubeu.

Lintea

O persoană cu greutate medie are nevoie de 25 până la 38 de grame de fibre pe zi, însă cei mai mulţi consumă doar 10 până la 16 grame zilnic. Acel decalaj este îngrijorător – cercetările sugerează că eşecul în respectarea recomandărilor privind prevenirea cancerului este răspunsul pentru atât de multe cazuri de cancer de colon. Medicii recomandă lintea în meniu, pentru a creşte numărul de fibre alimentare şi pentru a accelera sistemul digestiv. Încearcă să adaugi linte în mâncărui, în ciorbe şi vei asigura aportul zilnic de fibre alimentare.

Ovăz

Făina de ovăz îţi dă senzaţia de plenitudine după ce mănânci un castron consistent cu fulgi de ovăz. Cercetările în domeniu sugerează că dacă consumi cel puţin 30 de grame de fibre pe zi, îţi poţi minimiza riscul de cancer de colon cu până la 21%.

Quinoa

Quinoa poate fi un bun substituent pentru cereale. Nu este un bob de cereală precum grâul, ovăzul sau porumbul, ci mai degrabă o sămânţă recoltată de la o plantă mai strâns legată de spanac şi sfeclă. Spre deosebire de majoritatea boabelor, quinoa este o sursă bună de proteine, deci te poate ajuta să reduci aportul de carne roşie.

@shutterstockRecente

pete de ulei pe ciment jpg
femeie la birou  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei ro jpeg
Tarta cu legume  Sursa foto shutterstock 1980800048 jpg
Decoctul cu mai multe prebiotice decat chefirul  Sursa foto  shutterstock 2153597981 jpg
hygge jpg
meniu restaurant jpg
detergent lichid de vase jpg
nas infundat pe timpul noptii jpg
Tiramisu cu ceai matcha si kiwi  Sursa foto shutterstock 2287226011 jpg
dieta, creier, longevitate jpg
femeie fericita la birou jpg
Exercitiul simplu de Pilates care te ajuta sa slabesti  Sursa foto shutterstock 1922215715 jpg
Cafea cu pulbere de ciuperci medicinale  Sursa foto shutterstock 1453768808 jpg
Mini pizza rapida  Sursa foto shutterstock 351620420 jpg
culorile verii 2024 jpg
crampe musculare jpg
clickpentrufemei ro (8) jpg
3fYsLk00mMlZ009 SY0PoAAC7DQ Bd6KMwgrGLMAOi9X2fWgxhNf Yx5hyQH4tiLK5cc1YbNiIDh73VtLjYRNDRgjf1CJ8XoPA5vluitqBRefoH43N8UU39rMUMD5YfUCpp3r5uDwKY tQNsuI6oSj8
Uite aici top 3 idei de activități pe care le poți face alături de prietena ta cea mai bună într o sâmbătă după amiaza jpg