Alimente care-ţi vor stimula starea de spirit în perioada Sărbătorilor

1 68193 original jpg jpeg

Iată, a sosit cea mai minunată perioadă a anului, numai că afară e dezolant de frig şi se întunecă atât de repede, iar lista cu ce ai vrea să faci în aceste zile de vacanţă este atât de lungă, iar tu nici nu te-ai apucat de bagaje, încât deja simţi că te apucă depresia. Din fericire, ai la îndemână câteva alimente care îţi vor ridica moralul în mod surprinzător.

Vestea bună este că nu trebuie să apelezi la medicamente pentru a face faţă stresului şi depresiei. Trebuie doar să deschizi frigiderul.  

Afinele

Le arunci într-un blender şi le faci smoothie,le amesteci cu fulgi de ovăz sau le consumi simple,ca o gustare după-amiază. Sau le poţi face pe toate trei. Afinele conţin aminoacidul tirozină,care ajută creierul să sintetizeze dopamina-un compus care promovează starea de bine şi bucuria.

Ciocolata neagră

Există un motiv pentru care ciocolata te face să te simţi atât de bine,şi nu este vorba doar de faptul că e delicioasă. Aceasta conţine compuşi care stimulează producţia de feniletilamină din creier,aceeaşi substanţă chimică care te face să simţi fluturi în stomc atunci când eşti îndrăgostită. Şi nu trebuie să mănânci o tabletă întreagă pentru a te bucura de acest beneficiu.

Cafeaua

Cofeina,ca şi afine,ajută la eliberarea de dopamină.  Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard au descoperit că femeile care beau în mod regulat cel puţin două ceşti de cafea pe zi prezintă un risc cu 15% mai mic de a intra în depresie în comparaţie cu cele care nu beau deloc cafea. 

Seminţele de dovleac

Acestea conţin triptofan,aminoacidul care ajută creierul tău să producă serotonină. De altfel,actul de a ronţăi,în sine,poate ajuta la eliberarea tensiunii acumulate.

Somonul

E prezent pe toate listele de alimente super,aşa că de ce ai fi surprinsă că este prezent şi aici? Acizii graşi Omega-3 din somon stimulează eliberarea de serotonină. De fapt,un studiu realizat pe mai mult de 150.000 de persoane arată că cei care mănâncă mult peşte au cu aproape 20% mai puţine şanse să intre în depresie.

Spanacul

Frunzele verzi,cum ar fi cele de spanac,sunt bogate în acid folic şi vitamina B,care pot ajuta la eliberarea tensiunii şi a gândurilor negre. Dacă nu ai spanac proapăt,vei beneficia de aceleaşi avantaje şi în cazul celui congelat. Dar pentru că cele două elemente nu pot fi stocate în organism, ai nevoie de o aprovizionare constantă pentru a te bucura într-adevăr de benficiile amintite.