Aşa îţi întăreşti ficatul în doar câtiva paşi

1 73848 original jpg jpeg

Mesele copioase, dieta bogată în alimente pline de E-uri şi săracă în substanţe nutritive, alcoolul şi tutunul îţi afectează ficatul. Câteva gesturi simple te ajută să-l „cureţi”. Urmează aceste sfaturi ca să-ţi protejezi ficatul de toxine:

Evită cât poţi grăsimea

Încearcă cel puţin o lună de zile,mâncărurile grase. Optează pentru preparate fierte,la abur sau preparate la cuptor,şi uită de prăjeli. Adaugă în meniu lactate degresate şi carne slabă – iar dacă ţii post,evită excesul de ulei pentru a compensa lipsa proteinelor animale.

Renunţă la alcool

Timp de 3 luni cel puţin,uită complet de bere,vin şi alte băuturi acloolice. Optează pentru ceaiul de urzică,de sunătoare,de chimen,care-ţi curăţă ficatul şi drenează bila.

Bea zilnic apă cu lămâie

Înainte de masa de dimineaţă,bea un pahar cu apă călduţă şi zeamă de lămâie,eventual îndulcită cu miere. Lichidul ajută la detoxificare şi stimulează aparatul digestiv.

Mănâncă ridichi

Legumele crucifere – broccoli,varza,ridichile-,consumate crude sau la abur,ajută în procesul de detoxificare a ficatului. Consumă-le cât mai des. 

Condimenează cu turmeric

Turmericul sau curcuma,adăugat în mâncare,ajută la curăţirea ficatului. Foloseşte curcuma timp de câteva săptămâni. Spre exemplu,poţi să fierbi pastele sau orezul în apa în care ai adăugat turmeric.