Băuturi de nelipsit de pe masa de Paşti

Dacă te-ai înfrânat să mănânci carne, brânzeturi şi lactate de-a lungul Postului Mare, dar chiar şi dacă n-ai ţinut post, mesele din zilele de sărbătoare reprezintă o adevărată provocare pentru sănătate. Anumite băuturi ar puterea să-ţi echilibreze organismul în caz că ajungi să faci excese.

image

Sucurile de fructe şi legume, ceaiurile, apa minerală conţin elemente nutritive alcaline, precum magneziul, potasiul, calciul, care scad aciditatea stomacală ecesară unei bune digestii.

După masă, le oferi, de obicei, oaspeţilor cafea? Poate nu ştiai, dar aceasta antrenează aciditatea gastrică, prin urmare trebuie evitată sau consumată în cantitate mică în preajma mesei de Paşti, îndeosebi dacă stomacul este deja fragil. Oricât de nepotivit li s-ar părea, oferă-le celor dragi următoarele băuturi:

Ceaiul de mentă, leac antispastic

Este cunoscut pentru proprietăţile antispastice, datorate substanţelor pe care le conţine, flavonoide şi acizi fenolici. Este o soluţie în caz că tulburările digestive strică buna dispoziţie vreunui mesean.

Ceaiurile de lămâie şi de anason previn indigestia

Acestea sunt foarte bune pentru stimularea digestiei. O ceaşcă de ceai, băută după fiecare masă principală, timp de trei zile, ar trebui să alunge neplăcerile digestive.

Ceaiul verde combate acumularea toxinelor

Băut după fiecare masă, timp de o săptămână, ceaiul verde favorizează diureza, ajută organismul să lupte contra retenţiei de apă şi de toxine acumulate la masa de Paşte.

Sucurile de legume sunt benefice pentru ficat

Mezelurile şi preparatele grele în general cresc aciditatea gastrică şi dau dureri de stomac. Pentru a nu avea neplăceri, mizează pe sucurile de morcovi, de castraveţi şi de ridichi, care calmează iritaţiile mucoasei gastrice, provocate de alimentaţia bogată.

Castravetele este un bun diuretic, iar ridichile sunt recomandate pentru buna funcţionare a ficatului şi bilei, care au de suferit după mesele pascale îmbelşugate.

Pont

Un pahar de suc de legume, luat la finalul unei mese copioase, are efecte benefice.

Sucurile de citrice detoxifică

N-ar trebui să lipsească de la mesele bogate de Paşte sucurile de citrice. Le poţi prepara cu uşurinţă, din mandarine, portocale, lămâi, grepfrut, manual sau cu ajutorul unui blender, eventual cu un adaos de miere. Sunt plăcute la gust şi au un atu: elimină toxinele din organism.

Pentru a regla tranzitul intestinal, bea dimineaţa pe stomacul gol un pahar de suc de citrice. Este şi un bun laxativ natural. Mai mult, este o soluţie bună în caz de mahmureală.

Apa minerală reduce aciditatea digestivă

Arsurile şi durerile stomacale pot fi combătute cu ajutorul unui pahar de apă minerală luată după masă. Aceasta neutralizează aciditatea gastrică, elimină senzaţia de apăsare a stomacului şi uşurează digestia la nivelul stomacului şi a intestinelor. Apa minerală naturală carbogazoasă este o alegere bună dacă că este puternic mineralizată, precum cea magneziană sau calcică, motiv pentru care poate să combată arsurile.

Reţine!

În primele ore după masă, bea 3-4 pahare de apă minerală, iar dacă este prea bogată în sodiu, limitează-te la două pahare, îndeosebi dacă suferi de hipertensiune sau dacă trebuie să urmezi o dietă fără sare.

Atenţie!

Bea cu măsură…

…cafea sau ceai negru, pentru că provoacă arsuri gastrice.

…vin şi orice băutură care conţine alcool şi de care se mai întâmplă să faci abuz la orice sărbătoare, deoarece sunt acide şi pot duce la dureri de stomac. Fii atent să nu depăşeşti trei pahare şi să încerci să le alternezi cu sucuri de fructe şi cu apă.

…băuturile reci, deoarece încetinesc digestia alimentelor şi dau senzaţia de greutate stomacală, prin contractarea muşchiului piloric, care separă stomacul de duoden.

Info

Orice fel de băutură în timp mesei ar trebui evitată, pentru că diluează sucurile gastrice. Aşa reduci riscul de balonare şi de acumulare a gazelor intestinale.

FOTO: Shutterstock



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg