Semnificaţia culorilor asociate cu Sfintele Paşti: roșu, alb, auriu, verde, violet

Culorile pe care le asociem de obicei cu sărbătorile pascale și cu primăvara au o tradiţie îndelungată în spate şi evidenţiază momentele semnificative ale Sfintelor Paşti.

image

Sfintele Paști aduc multe evenimente fericite, inclusiv venirea primăverii cu toate schimbările pe care le aduce, iar anumite culori devin omniprezente în festivitățile religioase. Culorile asociate cu Paștele și au semnificații simbolice profunde în contexte creștine. Potrivit Encyclopedia Britannica, aceste asociații au început încă din anul 1100, când Papa Inocențiu al III-lea a stabilit descrieri ale culorilor potrivite care să fie folosite în timpul procedurilor liturgice specifice. Astăzi, multe dintre aceste culori sunt încă folosite pentru a sărbători sezonul Paștelui: roşul, verdele, albul, violetul, auriul. Când umpli coșul de Paște cu iarbă verde, decorezi masa cu iepurași albi de Paște sau vopseşti ouă de Paște, culorile s-ar putea să aducă la lumină un sens cu totul nou acestei perioade pe care o traversăm.

Roşul, în amintirea sacrificiului suprem al lui Iisus

Simbolizează sângele lui Hristos. Roşul este culoarea cea mai folosită în timpul sărbătorilor pascale şi reprezintă sacrificiul, sângele, focul și martiriul. O astfel de culoare vibrantă poate părea un contrast dur cu pastelurile de primăvară, dar poți încorpora nuanța îndrăzneață vopsind ouăle de Paște în roșu sau atârnând o coroană de lalele roșii pe ușa de la intrare în casă.

Albul şi auriul, de nelipsit de la masa de Paşte

Simbol al purității, albul este folosit în timpul tuturor sărbătorilor religioase, mai ales în perioada Paștelui, pentru a simboliza învierea lui Iisus Hristos. Albul reprezintă lumina, inocența, puritatea, bucuria, triumful și gloria. Încorporează albul în decorul mesei de sărbătoare cu o faţă de masă albă, elegantă sau un buchet proaspăt de crini. Biblia face aluzie la aceste flori albe în numeroase ocazii și se crede că au încolțit inițial în Grădina Edenului pentru a o alina pe Eva. Se spune că ar fi apărut şi în Grădina Ghetsimani după răstignirea lui Iisus.

În perioada pascală, aurul strălucitor reprezintă gloria și triumful, în special învierea și triumful lui Iisus asupra morții, care este sărbătorită în timpul Sfintelor Paşti.

Verdele, semn al reînnoirii

Este un simbol al vieții eterne, al renașterii și reînnoirii. Este o culoare a primăverii, perioadă când totul începe să înflorească din nou. Este o culoare plină de speranță, simbolizând învierea lui Iisus Hristos și făgăduința unei noi vieți.

Violetul este un semn al smereniei

Această culoare reprezintă penitența, smerenia și melancolia. Este asociată cu puterea și regalitatea. Pentru câte un bucheţel de violete în mai multe locuri din casă sau pe masa de Paşti.

FOTO: ShutterstockRecente

Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg
Linda Evans, din Dinastia, 80 de ani sursa  Instagram, Dinastia jpg
soțiile fotbaliștilor, Cupa Mondială la Fotbal, Qatar sursa  Shutterstock jpg
Un mire a visat la o aparitie unica la nunta lui Sursa imagine shutterstock 117996736 jpg