Beneficiile borşului pentru sănătate

Este ingredientul nelipsit din ciorbe, însă puţini ştiu că borşul are şi proprietăţi terapeutice. El ajută la eliminarea toxinelor din organism şi ameliorează simptomele multor afecţiuni.
Gustul acrişor al borşului este dat de fermentarea drojdiei de bere. Aceasta este bogată în complexul de vitamine B,care-ţi dau poftă de mâncare,precum şi în vitaminele D şi H,cea din urmă este cunoscută şi sub denumirea de biotină şi asigură buna funcţionare a ficatului şi a vezicii biliare. Borşul nu conţine alcool şi este o sursă bogată de calciu,magneziu şi fosfor,substanţe nutritive care-ţi vor întări sistemul osos. În plus,100 ml de borş însumează doar 8 calorii.
Combate oboseala
Alimentaţia dezechilibrată,excesul de cofeină şi odihna insuficientă se numără printre cauzele care duc la instalarea oboselii cronice. Pentru a preveni starea de apatie şi a grăbi revigorarea organismului,poţi încerca cura cu borş. Bea câte 250 ml de borşpe zi,timp de trei săptămâni. După o pauză de o săptămână,poţi repeta.
Grăbeşte arderea grăsimilor
Întrucât are un conţinut redus de calorii,borşul este de ajutor celor care-şi doresc să scape de kilogramele în plus. Acesta ajută la eliminarea toxinelor din organism,stimulează digestia şi accelerează metabolismul. Ai nevoie de 500 ml borş,doi litri de apă,zeama de la o lămâie şi trei linguri de miere. Amesteci ingredientele şi bei pe parcursul zilei. Este recomandat să ţii această cură de două ori pe an,primăvara şi toamna,timp de 10 zile.
Calmează tusea
Odată cu variaţiile bruşte de temperatură şi creşterea umidităţii în sezonul rece,simptomele bronşitei îşi pot face simţită prezenţa. Pentru a calma tusea persistentă şi a îndepărta senzaţia de sufocare,bea în fiecare dimineaţă şi la prânz câte 250 ml de borş în care ai adăugat 100 ml ceai de pătlagină. Îl poţi îndulci cu una-două linguriţe de miere. Acest remediu este util şi celor care suferă de astm sau de tuberculoză,deoarece substanţele active din borş împiedică dezvoltarea bacililor care duc la apariţia bolii. Urmează tratamentul o săptămână.
Cum prepari borş de putină
Ai nevoie de
1 kg tărâţe de grâu
200 g mălai
20 g drojdie
2-3 crenguţe de vişin
1 crenguţă cimbru
1 fir leuştean
10 l apă
Se amestecă tărâţele cu mălaiul şi drojdia şi se adaugă un litru de apă călduţă. Se lasă la dospit 20-30 de minute,după care se adaugă crenguţele de vişin,cimbrul şi leuşteanul spălate bine. Se toarnă restul de apă fierbinte şi se lasă la temperatura camerei pentru 1-2 zile,amestecând din când în când cu o lingură de lemn. După ce s-a acrit borşul,se strecoară,se pune în sticle şi se dă la rece. Se păstrează 3-4 pumni de tărâţe şi mălai şi se pun într-un borcan de 800 de grame. Se adaugă borş cât să le acopere şi se păstrează la frigider. Acestea pot fi folosite când faci borş,înlocuind drojdia. Borşul nu se prepară în vase de metal.