Beneficiile borşului pentru sănătate

1 66445 original jpg jpeg

Este ingredientul nelipsit din ciorbe, însă puţini ştiu că borşul are şi proprietăţi terapeutice. El ajută la eliminarea toxinelor din organism şi ameliorează simptomele multor afecţiuni.

Gustul acrişor al borşului este dat de fermentarea drojdiei de bere. Aceasta este bogată în complexul de vitamine B,care-ţi dau poftă de mâncare,precum şi în vitaminele D şi H,cea din urmă este cunoscută şi sub denumirea de biotină şi asigură buna funcţionare a ficatului şi a vezicii biliare. Borşul nu conţine alcool şi este o sursă bogată de calciu,magneziu şi fosfor,substanţe nutritive care-ţi vor întări sistemul osos. În plus,100 ml de borş însumează doar 8 calorii.

 Combate oboseala 

Alimentaţia dezechilibrată,excesul de cofeină şi odihna insuficientă se numără printre cauzele care duc la instalarea oboselii cronice. Pentru a preveni starea de apatie şi a grăbi revigorarea organismului,poţi încerca cura cu borş. Bea câte 250 ml de borşpe zi,timp de trei săptămâni. După o pauză de o săptămână,poţi repeta.

  Grăbeşte arderea grăsimilor  

Întrucât are un conţinut redus de calorii,borşul este de ajutor celor care-şi doresc să scape de kilogramele în plus. Acesta ajută la eliminarea toxinelor din organism,stimulează digestia şi accelerează metabolismul. Ai nevoie de 500 ml borş,doi litri de apă,zeama de la o lămâie şi trei linguri de miere. Amesteci ingredientele şi bei pe parcursul zilei. Este recomandat să ţii această cură de două ori pe an,primăvara şi toamna,timp de 10 zile.

Calmează tusea

Odată cu variaţiile bruşte de temperatură şi creşterea umidităţii în sezonul rece,simptomele bronşitei îşi pot face simţită prezenţa. Pentru a calma tusea persistentă şi a îndepărta senzaţia de sufocare,bea în fiecare dimineaţă şi la prânz câte 250 ml de borş în care ai adăugat 100 ml ceai de pătlagină. Îl poţi îndulci cu una-două linguriţe de miere. Acest remediu este util şi celor care suferă de astm sau de tuberculoză,deoarece substanţele active din borş împiedică dezvoltarea bacililor care duc la apariţia bolii. Urmează tratamentul o săptămână.

Cum prepari borş de putină

Ai nevoie de

1 kg tărâţe de grâu

200 g mălai

20 g drojdie

2-3 crenguţe de vişin

1 crenguţă cimbru

1 fir leuştean

10 l apă

Se amestecă tărâţele cu mălaiul şi drojdia şi se adaugă un litru de apă călduţă. Se lasă la dospit 20-30 de minute,după care se adaugă crenguţele de vişin,cimbrul şi leuşteanul spălate bine. Se toarnă restul de apă fierbinte şi se lasă la temperatura camerei pentru 1-2 zile,amestecând din când în când cu o lingură de lemn. După ce s-a acrit borşul,se strecoară,se pune în sticle şi se dă la rece. Se păstrează 3-4 pumni de tărâţe şi mălai şi se pun într-un borcan de 800 de grame. Se adaugă borş cât să le acopere şi se păstrează la frigider. Acestea pot fi folosite când faci borş,înlocuind drojdia. Borşul nu se prepară în vase de metal.



Recente

shutterstock 2489033395 jpg
shutterstock 2401524207 jpg
b038ea69 ee3f 0217 15a6 d6e5ff90b47d jpg
Tort cu crema de branza, caramel si alune  Sursa foto shutterstock 2174052631 jpg
Bucura te de un zambet perfect cu fatete dentare  Pretul tratamentului un motiv in plus jpg
Activitati care iti reduc varsta biologica  Sursa foto shutterstock 2158025595 jpg
Ciorba de perisoare de curcan  Sursa foto shutterstock 2396590307 jpg
shutterstock 2165596469 jpg
ClickPentruFemei (2) (4) jpg
Tarta cu merisoare si bezea  Sursa foto shutterstock 223955176 jpg
oțet de mere  foto   Shutterstock jpg
Cum maresti eficienta suplimentului de Omega 3 Sursa foto Pixabay  pills 3151089 1280 jpg
Supa de fasole  Sursa foto shutterstock 1036463935 jpg
mănuși  foto   Shutterstock jpg
somn (1) jpg
La ce pericole te expui atunci când usuci hainele în apartament jpg
Placinta cu bezea si lamaie  Sursa foto shutterstock 721640803 jpg
placinta in cuptor 2446203989 jpg
db4644c1 06d5 4dcf 0f97 98b0345d6eee jpg
Budinca de paste cu ton  Sursa foto shutterstock 2230398657 jpg