Ce beneficii pentru sănătate au seminţele de susan

1 68332 original jpg jpeg

Au gust plăcut şi pot fi folosite atât la mâncăruri, cât şi la dulciuri, pentru că aroma lor dă savoare şi un gust care trezeşte amintiri. Însă aceste seminţe nu sunt doar gustoase, ci şi foarte hrănitoare şi sănătoase.

Ştiai că seminţele de susan conţin poate la fel de multe proteine ca ciupercile şi carnea? De beneficiile susanului pentru sănătate s-au prins şi egiptenii antici,care îl foloseau la mâncare,dar şi ca tratament încă de acum 3.600 de ani.

În arhivele istoriei,susanul apare pe lista cu remedii naturiste cel mai des utilizate. Pe bună dreptate,pentru că femeile consumau un amestec de susan cu miere,deoarece credeau că este un elixir al tinereţii şi al frumuseţii.

Pe de altă parte,soldaţii romani mâncau susan înainte să meargă la luptă,ca să prindă puteri şi să aibă energie mai multă.

Compoziţia miraculoasă a seminţelor

De ce pot fi seminţele de in considerate adevăraţi doctori anticolesterol şi nu numai? Pentru că în structura lor se găseşte apă în proporţie de doar 5%,restul fiind compus din 50% grăsimi,25% carbohidraţi şi 20% de proteine.

Compoziţia lor este formată din minerale şi vitamine preţioase pentru organism,printre care amintim:calciu,fosfor,zinc,seleniu,potasiu,cupru,mangan,magneziu,vitaminele din complexul B,precum B1,B2,B3,B5,B6,vitamina A,vitamina E şi triptofan.

În plus,seminţele mai conţin şi acid oleic şi acid linoleic,adică acizi graşi esenţiali Omega-3,care protejează inima de afecţiuni şi complicaţii ale acestora.

Reduc colesterolul „rău“

Printre beneficiile pe care le aduc aceste seminţe pentru sănătate se numără şi proprietatea de a scădea nivelul de colesterol „rău“ din sânge. Acest beneficiu este dat de substanţa numită sesamină,care ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea dezvoltării tumorilor.

Introdu-le în meniul zilnic,dar nu exagera,pentru că au destule calorii şi,în timp,te poţi trezi cu kilograme în plus. Dau un gust delicios dacă sunt amestecate în aluat de pâine,de exemplu.

Grăbesc cicatrizarea

Seminţele de susan ajută la fixarea magneziului în organism,dar şi a calciului,zincului şi fierului. Pisează seminţe şi amestecă-le cu puţin ulei de susan,apoi aplică pe arsuri şi iritaţii. Vei vedea cât de repede se grăbeşte cicatrizarea lor.

Împiedică dezvoltarea cancerului

Din studii ample în domeniu,s-a descoperit că aceastea conţin anumiţi antioxidanţi,puternici,care menţin pielea tânără. Tot aceşti compuşi miraculoşi pentru sănătate,numiţi lignani,pot înhiba apariţia tumorilor şi le pot stopa evoluţia,dacă acestea există în corp.

Mai mult decât atât,acest compus a dovedit că poate exercita un efect similar unui antidepresiv.