Ce nu ştiai că poţi trata cu castane

1 71743 original jpg jpeg

Printre medicamentele naturale pe care ni le oferă toamna se numără şi castanele.Tincturile, decocturile, unguentele şi cataplasmele cu castane alină simptomele tusei, reumatismului, varicelor, hemoroizilor şi fortifică organismul după boală.

Mai întâi,este necesar să ştii să deosebeşti castanele comestibile de cele sălbatice. Castanele comestibile au coajă spinoasă şi deasă,care se deschide atunci când fructul este copt. Cele sălbatice nu au codiţă,sunt mai mari şi mai rotunde decât cele comestibile,iar coaja lor are spini rari şi mai mici.

Dacă primele pot fi consumate fierte sau prăjite,datorită gustului deosebit şi al proprietăţilor benefice pentru organism,castanele sălbatice pot face minuni,dacă sunt administrate cu precauţie,la recomandarea medicului.

Acestea din urmă conţin o substanţă toxică,numită esculină,care are efect anticoagulant,de aceea trebuie evitate de femeile însărcinate,de cele care alăptează şi de persoanele care suferă de afecţiuni renale sau de ficat şi care iau anticoagulante.

Ceaiul calmează crizele de tuse

Când eşti răcit,iar tusea devine insuportabilă,bea un ceai concentrat din castane mărunţite (5 castane la 250 ml de apă). Acesta calmează căile respiratorii şi este un remediu eficient în bronşitele acute.

Se mai poate prepara o infuzie din frunze uscate şi pisate de castan,o lingură la o cană cu apă fiartă,care se lasă acoperită un sfert de oră.

Până când dispar simptomele bronşitei,se consumă în fiecare zi 3 ceşti de infuzie. În caz de febră,se iau câte 10 picături de tinctură din scoarţă de castan,care se găseşte la magazinele cu produse naturiste.