Cele mai bune plante pentru ficat

1 74236 original jpg jpeg

Oboseala, lipsa poftei de mâncare, greaţa, durerile şi tulburările de digestie sunt doar câteva dintre simptomele care arată îmbolnăvirea ficatului. Fitoterapeuţii prescriu în acest caz detoxifiere imediată şi leacuri din farmacia verde.

Organ vital pentru organism,ficatul deţine roluri importante pentru buna funcţionare a corpului. Acesta secretă bilă pentru digestie,filtrează elementele nutritive de reziduuri,neutralizează şi elimină toxinele din corp.

Însă aceste procese esenţiale sunt afectate de obiceiurile nesănătoase,cum sunt consumul de alcool,de cafea şi de tutun,alimentaţia bogată în grăsimi,conservanţi şi aditivi. La toate se adaugă şi stresul,care este de vină pentru multe defecţiuni din organism.

Dăunătoare ficatuluisunt şi pastilel cu efect antibiotic. Acest organ nu mai funcţionează la capacitate maximă când ne simţim obosiţi fără motiv,limba e încărcată,miros neplăcut al gurii,greaţă,dureri în partea dreaptă şi nu mai avem poftă de mâncare şi ne simţim extenuaţi. Când ficatul suferă,se vede şi pe piele,pentru că apar erupţii cutanate.

 

Infuzia de armurariu,bun detoxifiant

Este o plantă utilizată frecvent în medicina naturistă,în special în curele pentru detoxifiereahepatică. Armurariul are acţiune antioxidantă şi de stimulare a capacităţii de regenerare a celulelor ficatului. De la această plantă se folosesc fructele şi seminţele,care se iau sub formă de extract.

Silimarina din seminţe face parte din complexul flavonoidic conţinut de armurariu. Se poate face infuzie dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate la o cană cu apă,care se lasă la infuzat 15 minute. Se consumă trei căni pe zi,în cure de trei – patru săptămâni.

Din uleiul extravirgin de seminţe de armurariu se beau una,două linguri pe zi,sau se ia înainte de mese câte o linguriţă rasă de pulbere din plantă. Fitoterapeutul Ruxandra Constantina spune că poţi obţine efecte şi mai bune,dacă urmezi,în paralel,cura cu păstură sau cu polen.

Extractul de rozmarin uşurează digestia

De ajutor în afecţiunile hepatice este rozmarinul,plantă aromatică folosită în bucătăriile din toată lumea. În leacuile naturiste,rozmarinulare proprietăţi deosebite la nivel digestiv:stimulează producerea şi excreţia de bilă,are acţiune antispastică,scade colesterolul „rău“ şi uşurează digestia.

310801289d365d164feb30ffe18b2fc8 jpg jpeg

Se beau două căni de ceai de rozmarin pe zi,obţinut din două linguri de plantă uscată şi mărunţită la o jumătate de litru de apă. Fitoterapeutul Ruxandra Constantina recomandă extractul gemoterapic din mlădiţe de rozmarin pentru sănătatea ficatului. Se iau zilnic 40-50 de picături de extract cu puţină apă,timp de una – două luni.

Ceaiul de păpădie,leac pentru hepatite

Beneficiile pentru sănătate ale păpădiei sunt nenumărate,fiind utilizată în tratamentele naturiste pentru întărirea oaselor,în combaterea calculilor biliari şi a anemiei.

Remediile cu păpădie reglează nivelul colesterolului şi combat tulburările circulatorii. De asemenea,păpădia se recomandată şi în curele de slăbire,sub formă de ceaiuri şi salate din frunze.

În hepatitele virale de tip A,B şi C,se fac cure cu ceai de păpădie,băut pe nemâncate,dimineaţa şi seara,timp de trei luni. Tot cu ceai de păpădie ficatul este ajutat să se regenereze după ce a metabolizat prea mult alcool.

Pulberea de orz verde drenează ficatul

Benefic în afecţiuni hepatice,orzul verde reprezintă unextraordinar rezervor de vitamine şi minerale,spune fitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Mai precis,planta conţine vitaminele din grupul B – B1,B2,B6,B12 –,acid nicotinic,vitamina E,vitamina C,minerale (fier,calciu,mangan,magneziu,molibden,germanium,zinc,cupru,litiu),aminoacizi,polizaharide,acizi graşi esenţiali,clorofilă şi antioxidanţi.

Mai mult,orzul are în compoziţie o enzimă activă cu o capacitate antioxidantă foarte mare,fiind un revitalizant fizic şi psihic excelent.

Se poate administra sub formă de pulbere,o linguriţăde praf de orz verde se dizolvă în 200 ml de apă plată sau suc de fructe. Se beau două-trei doze,în prima parte a zilei,înainte de masă.

    Sfatul specialistului    

Dr. Ruxandra Constantina,

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,

Telefon:0733.299.355

1fdc677d857e37647d1342ff6deca67b jpg jpeg

Este bine să facem cure periodice de detoxifiere,utilizând produse naturiste care să ajute şi la regenerarea hepatică. În acest sens,putem folosi plante cu acţiune coleretic-colagogă şi hepatoprotectoare,cum sunt anghinarea,cicoarea,coada-şoricelului,aloe,rostopasca,armurariul,sunătoarea,genţiana,unguraşul,păpădia şi rozmarinul. În combinaţie,putem consuma ca atare sau sub formă de ceaiuri plante depurative ale sângelui,cum sunt ţelina,brusturele,mesteacănul,urzica şi socul.