Chimenul, leac în tulburările digestive

1 77333 original jpg jpeg

Cunoscut drept condiment, chimenul are şi proprietăţi medicinale. Îmbunătăţeşte digestia, stimulează imunitatea şi este o sursă excelentă de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc.

Planta are un aspect similar cu cel al mărarului, cu frunze fin ramificate, care cresc pe tulpini de 20-30 cm. De la această specie se utilizează, în scop medicinal, doar fructele – impropriu numite seminţe – , cu aromă caracteristică, puternică, asemănătoare anasonului.

Tratează afecţiunile gastro-intestinale

Ceaiul de chimen e bun pentru tratarea afecţiunilor gastro-intestinale, precum reglarea acidităţii gastrice sau în caz de balonare. Lichidul e bun şi pentru stimularea digestiei. Pentru prepararea ceaiului ai nevoie de o linguriţă de seminţe de chimen la o cană cu apă. Seminţele se pun în ibric şi se încălzesc la foc mare timp de 5 secunde. Ceaiul se lasă să dea în clocot, apoi se ia de pe foc şi se lasă deoparte câteva minute. Se strecoară şi se foloseşte simplu sau cu miere, 2-3 căni pe zi.

Ameliorează durerile menstruale

Seminţele de chimen conţin uleiuri eterice care alungă crampele asociate perioadei menstruale şi ajută la relaxare. Efectul lor este asemănător cu cel al mentei şi al muşeţelului. Seminţele de chimen se pisează şi se pun 2 linguriţe la o cană cu apă fierbinte. Se lasă acoperit 10 minute, se strecoară şi se bea ori de câte ori e nevoie. Se pot bea 2 căni de ceai pe zi, dintre care una înainte de culcare.

Te scapă de kilogramele în plus

Ceaiul de chimen este un aliat în lupta cu kilogramele în plus. Consumat în mod regulat, contribuie la scăderea în greutate. De asemenea, ceaiul este un bun diuretic şi laxativ, dar şi un antioxidant şi un stimulent al metabolismului. Se toarnă 4 linguri de seminţe în apă care deja a dat în clocot, după care ceaiul se lasă să fiarbă încă 5 minute, iar apoi se ia de pe foc şi se lasă la infuzat 5 minute. Se poate bea atât cald, cât şi rece, de 3-4 ori pe zi.

Luptă cu răceala şi gripa

Ceaiul de chimen este eficient împotriva răcelilor, dar e bun şi în caz de astm bronşic sau de dureri de cap. Se face o infuzie obţinută dintr-o linguriţă de fructe uscate la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.