Ciupercile, hrănitoare şi cu puţine calorii
![1 67926 original jpg jpeg](https://cdn.adh.reperio.news/image-5/53312d36-3242-43b4-a5a6-897325198391/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D667%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Dacă-ţi doreşti cu ardoare să slăbeşti, ciupercile n-ar trebui să-ţi lipsească din dietă, graţie caloriilor puţine pe care le au şi a savorii pe care o dau oricărui preparat.
Se digeră uşor
Spre deosebire de carne,ciupercile nu îngreunează procesul de digestie şi nu au colesterol „rău“,cu toate că îţi conferă un aport important de proteine,circa 2 g la 100 de grame,în stare proaspătă,şi aproximativ 30 g la aceeaşi cantitate de ciuperci uscate. Sunt un substitut excelent al cărnii,ba chiar sunt numite „carnea vegetală“,pentru faptul că deţin glicogen,o substanţă nemaiîntâlnită la alte legume,care detoxifică şi energizează. De asemenea,proteinele sunt esenţiale pentru sănătatea pielii şi musculaturii,deci alimentele care le conţin nu trebuie evitate pe durata unei cure de slăbire.
Sursă bună de minerale
La început de primăvară,când te simţi slăbită şi rişti să suferi de astenie,o porţie de mâncare cu ciuperci îţi redă energia şi-ţi remineralizează organismul,pentru că îţi va acoperi o parte importantă a necesarului zilnic de fier,potasiu,zinc,fosfor,seleniu. Despre acesta din urmă se ştie că este conţinut de puţine alte legume,în afara ciupercilor,şi că acţionează ca un puternic antioxindant,cu rol de întărire a imunităţii. Un motiv în plus să consumi ciuperci este că zincul pe care-l conferă ajută la eliminarea stresului şi a stărilor depresive.
Îţi dau o stare de bine
Carenţa de vitamine din complexul B declanşează apariţia stresului,anxietăţii,oboselii,iritabilităţii şi lipsei de concentrare. Ca să le eviţi,procură-ţi din ciuperci necesarul de vitamina B,între 1 şi 6 mg pe zi. Acestea sunt bogate în special în vitamina B2 (riboflavină),benefică pentru piele,B3 (niacin),cu efect antiinflamator,şi B5,denumită şi vitamina antistres.
Info
-Pentru a-şi pierde din amăreală,înainte de a fi gătiţi,ţine gălbiorii o zi în apa pe care o schimbi de mai multe ori!
-Dintre toate cele 3000 de soiuri de ciuperci comestibile,cele sălbatice sunt mai gustoase decât cele de cultură.
Ciuperci/100 g Calorii
Champignon 22
Pleurotus 25
Ghebe 17
Hribi 36
Mânătârci 25
Gălbiori 32
Urechi de lemn (uscate) 284
Shiitake (uscate) 296