Cum culegi şi păstrezi corect plantele medicinale

chamomile jpeg

Pentru a putea beneficia pe deplin de proprietăţile terapeutice ale plantelor conferite de substanţele active, ele trebuie culese, uscate şi păstrate în anumite condiţii. Lumina şi căldura sunt principalii inamici ai substanţelor active binefăcătoare.

Culege-le dimineaţa

Culesul trebuie să aibe loc dimineaţa devreme,pentru un surplus de substanţe active. Scoarţa de copac,de pildă,se colectează primăvara,iar rădăcinile plantelor toamna târziu,după ofilirea părţilor aeriene. Pentru a efecte terapeutice maxime,seminţele plantelor trebuie recoltate înainte de a se usca,iar fructele (porumbele,afinele,cătina) când sunt coapte,pentru că în acest stadiu conţin cea mai mare cantitate de vitamine. Nu smulge plantele,taie-le cu o foarfecă sau cu o unealtă ascuţită (cuţit,seceră).

Păstrează-le la întuneric

Ierburile de leac trebuie depozitate într-un loc răcoros:în cămări sau dulapuri aflate departe de orice sursă de căldură. Temperaturile ridicate duc la evaporarea uleiurilor esenţiale din plantă,ceea ce face ca acestea să-şi piardă eficienţa. La fel ca şi căldura,umiditatea ridicată favorizează mucegăirea lor,în timp ce lumina poate face ca unele substanţe să devină toxice pentru om. Important este ca uscarea lor să se facă natural,în încăperi aerisite şi curate,iar procesul să nu dureze mai mult de 4-7 zile pentru plante şi 20-30 de zile pentru rădăcini sau scoarţă de copac.

Ţine-le în pungi de hârtie

După uscare,cea mai bună metodă de a păstra plantele este în pungi de hârtie de culoare închisă (împiedică pătrunderea razelor soarelui) sau în săculeţi de pânză. Şi cutiile de carton sunt bune. Evită ambalajele din material plastic. O bună modalitate de a păstra ierburile mai voluminoase,precum mărarul,cimbrul,leuşteanul,sunătoarea,levănţica sau rozmarinul,este de a le prinde sub formă de buchet şi de a le agăţa la înălţime,cu coada în sus şi buchetul în jos. Pentru a nu încurca plantele,indicat este să se pună etichete cu numele fiecăreia şi anul uscării pe recipientul în care sunt păstrate.

Fructele medicinale se usucă la soare

Fructele se conservă foarte bine peste iarnă dacă sunt deshidratate. Pentru infuzii,macerate,sucuri sau tincturi,fructele se usucă la soare,pe o coală de hârtie curată. Uscate,fructele deshidratate au o valoare energetică de 3-5 ori mai mare decât cele crude. În plus,prin deshidratare nu se pierd substanţele active.

Ce fructe medicinale ţii la frigider

Cătina se păstrează bine dacă este congelată. Prin congelare,fructele îşi păstrează în special culoarea şi calităţile nutritive. Decongelarea se face cu blândeţe,iar fructele se consumă imediat.   

    



Recente

Cremsnit cu frisca  Sursa foto shutterstock 1063592393 jpg
shutterstock 635432609 jpg
ustensile bucătărie  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2470101607 jpg
Paste cu pui si ciuperci  Sursa foto shutterstock 2228548909 jpg
Infuzie slabit  Sursa foto shutterstock 2503383545 jpg
Iisus  foto   Shutterstock jpg
megahn si harry jpg
shutterstock 1780811849 jpg
shutterstock 96238280 jpg
Gripa sezoniera  3 simptome care te trimit la camera de garda  Sursa foto shutterstock 2086092904 jpg
Briose cu crema de vanilie si fistic  Sursa foto shutterstock 190481408 jpg
pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg