Cum îi vii de hac gastritei

1 74080 original jpg jpeg

Gastrita, o afecţiune întâlnită frecvent, are cauze diverse – de la infecţii bacteriene la un stil de viaţă nesănătos. Leacurile naturiste sunt de ajutor pentru alinarea simptomelor neplăcute ale bolii.

Pe înţelesul tuturor,„gastrita este o afecţiune care se defineşte prin inflamaţia mucoasei stomacului,cu toate caracteristicile unui proces inflamator – înroşire,umflare,durere. Durerea este de regulă localizată în partea superioară a stomacului,sub stern“,explică dr. Carmen Ruxandra Posoiu,medic primar gastroenterologie şi hepatologie,Policlinica Apusului,Bucureşti.

Ce declanşează boala

Cauzele care duc la apariţia gastritei sunt multiple. „La apariţia acestui dezechilibru pot contribui diferiţi factori,printre care anumite infecţii – cea mai comună fiind cea cu bacteria Helicobacter pylori. Bacteria se găseşte în stomacul a peste 50% dintre noi. Deşi este considerată factor de risc pentru gastrite,ulcer gastric şi duodenal,precum şi pentru cancerul gastric,numai la anumite persoane cauzează simptome,în timp ce la alte persoane poate să populeze mucoasa gastrică,fără a cauza inflamaţie“,precizează dr. Posoiu. Medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) precum aspirină,ibuprofen,diclofenac,pe care multe persoane le iau pentru diferite tipuri de dureri,pot afecta mucoasa stomacală. Pot fi factori declanşatori şi bolile autoimune,unele operaţii dar şi un stil de viaţă nesănătos.

Simptome frecvente

Simptomele specifice bolii sunt durere sub stern,senzaţia de prea-plin sau de saţietate care apar brusc,balonarea,greaţa,vărsăturile,lipsa poftei de mâncare. Bolnavul poate crede că este ceva trecător. Doar investigaţiile amănunţite – endoscopia,spre exemplu – ajută la precizarea diagnosticului.

Atenţie!

Înainte de a folosi orice remediu naturist,întreabă medicul. Tratamentele pe bază de plante nu sunt recomanate copiilor mici,gravidelor,femeilor care alăptează,persoanelor alergice sau care suferă de anumite boli.

Gălbenelele au proprietăţi cicatrizante

Ceaiul de gălbenele este un bun calmant şi cicatrizant. Prepari infuzia astfel:pui 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită. Bei 2 căni pe zi:prima dimineaţă,pe stomacul gol,iar următoarea,între mese.

Zmeurul reduce aciditatea gastrică

Prepară o infuzie din zmeuri astfel:foloseşti o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. Laşi la infuzat 5 minute. Bei 2 căni pe zi,între mesele principale.

Sucul de varză, bun în gastritele hiperacide

Datorită proprietăţilor alcaline şi antiinflamatoare,sucul de varză este bun în tratarea gastritelor hiperacide. Ai nevoie de o varză medie. Dacă doreşti,o freci cu foarte puţină sare şi o laşi 30 de minute,apoi o mărunţeşti şi o pui în storcător. Bei sucul rezultat între mese (un pahar),o lună. Sucul se bea imediat deoarece se oxidează foarte repede. Poţi încerca şi suc de cartofi cruzi,o jumătate de pahar pe stomacul gol. Acesta acţionează ca un pansament gastric.

Salcâmul te scapă de arsurile stomacale

Ceaiul de flori de salcâm combate aciditatea stomacală. Prepară o infuzie din florile plantei,astfel:2 linguriţe de flori de salcâm la 250 ml de apă clocotită. Acoperi recipentul şi laşi la infuzat 15 minute. Bei 2-3 căni pe zi,înaintea meselor.