De ce au interzis danezii carnea roşie din şcoli şi grădiniţe?

O decizie a unui stat european surprinde la nivel global. Comitetul pentru tineret din capitala Danemarcei a făcut un pas decisiv în promovarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase și mai ecologice. Într-o decizie recentă, aceștia au ales să excludă carnea roșie din meniurile din școli, grădiniţe, creşe, dar şi din toate instituțiile de zi ale municipalității.

De ce au interzis danezii carnea rosir in gradinite si scoli  Sursa foto shutterstock 293279108 jpg

Hotărârea de a elimina carnea roşie din alimentaţia copiilor are mulţi susținători. De asemenea, a ridicat semne de întrebare dacă este doar o decizie simbolică sau dacă reprezintă o acțiune reală. Unii critici sugerează că această mișcare poate fi mai mult o declarație decât o măsură concretă care vizează îmbunătățirea sănătății.

Este o tendință în creștere

Dezbaterea asupra consumului de carne roșie nu este nouă. A existat o tendință în creștere spre vegetarianism și veganism. Multe persoane și instituții aleg să excludă carnea și alte produse de origine animală din dieta lor din motive de sănătate, de mediu sau etice. Totuși, decizia de la Copenhaga pare să fie una dintre primele cazuri în care o astfel de politică a fost implementată la nivel instituțional, afectând mesele servite copiilor în școli și centre de zi.

Te-ar mai putea interesa: Alimentele care combat carenţa de fier plus meniu antianemie

Ţinta: schimbarea obiceiurile alimentare

Chiar dacă este prea devreme pentru a prezice efectele pe termen lung ale acestei decizii, este incontestabil că aceasta are potențialul de a schimba semnificativ obiceiurile alimentare, cel puțin în sfera de influență a municipalității din Copenhaga. În plus, poate influenţa deciziile din alte ţări şi ridică întrebări cu privire la adoptarea acestor schimbări de dietă fie ca o alegere individuală, fie în urma unor hotărâri la nivel instituțional.

Vezi şi: Cum îţi afectează sănătatea excesul de carne roşie

În timp ce unii consideră că acest lucru este un pas pozitiv spre stimularea alegerii unor diete mai sănătoase și reducerea impactului asupra mediului, alții îl percep ca pe o măsură care îngrădeşte alegerea individuală.

Carnea de vită, benefică sau nu pentru sănătate?

Carnea roșie conține mulți nutrienți, în principal proteine, vitamina B12 și fier. Cu toate acestea, consumul în exces de carne roșie poate crește riscul unor afecțiuni, anumite tipuri de cancer, boli de inimă, probleme cu rinichii, probleme digestive.

image

Multe studii au sugerat, conform Medical News Today, că excesul de carne roșie poate duce la un risc mai mare de boli de inimă. De ani de zile, experții au crezut că legătura dintre consumul de carne roșie și bolile de inimă se datorează grăsimilor saturate care sunt prezente în carnea roșie. Asociaţia Americană a Inimii susține că acest tip de carne are mai multe grăsimi saturate decât alte surse de proteine, cum ar fi puiul, peștele sau leguminoasele. Ei sugerează orice cantitate de grăsimi trans poate crește nivelul de colesterol şi riscul de a suferi de boli de inimă.

FOTO: Shutterstock



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg