4 alimente bogate în proteine

1 76055 original jpg jpeg

Dacă obişnuieşti să mergi la sală, probabil că ţi se spune să consumi mai multe proteine, deoarece ele sunt necesare pentru dezvoltarea musculară. Credeai că doar carnea roşie conţine proteine? Iată ce alte alimente le mai conţin!

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt o serie de molecule formate din aminoacizi, care sunt îmbinate prin legături peptidice. Fiecare proteină conţine minerale precum: azot, oxigen, carbon, hidrogen şi fosfor. Prezenţa lor în organism le explică importanţa - proteina se găseşte în majoritatea celulelor. În esenţă, acestea participă activ la procesele biologice.

Funcţia proteinelor

Având în vedere că proteine sunt implicate în majoritatea activităţilor organismului, ele joacă un rol esenţial în dezvoltarea organismului şi ajută la transportul oxigenului prin alimentarea cu sânge. În plus, proteinele sunt o componentă fundamentală a enzimelor, a unor hormoni şi chiar a anticorpilor, care sunt responsabili de apărarea organismului de agenţii externi.

Alimentele care conţin sursă bogată de proteine sunt:

Nucile

Multe dintre beneficiile nucilor se datorează conţinutului ridicat de proteine. În timp ce fiecare tip de nucă conţine cantităţi diferite de proteine, ele conţin aproximativ 17 grame de proteine în fiecare porţie de 100 de grame. Recomandate consumului mai sunt şi: caju, migdalele, fisticul, alunele. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, este esenţial să le consumi.

Anghinarea

Această legumă este cunoscută nu numai pentru proprietăţile sale nutriţionale, ci şi pentru cantitatea mare de proteine. Anghinarea se evidenţiază pentru efectele pozitive pe care le are asupra sistemului digestiv şi pierderii în greutate. O porţie de 100 de grame conţine 3,3 grame de proteine. Anghinarea este una dintre cele mai bune opţiuni pentru persoanele care practică sport.

Broccoli

Broccoli crud are aproximativ 11 grame de proteine la fiecare 100 de grame. De aceea mulţi specialişti compară broccoli cu o porţie de carne roşie. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le are, include leguma în alimentaţia ta!

Peşte

Peştele nu poate lipsi de pe nicio listă cu alimente sănătoase. El conţine cantităţi mari de acizi graşi Omega-3, dar este şi sursă bogată de proteine. Se estimează că o porţie de 85 de grame de peşte oferă aproximativ 27 de grame de proteine.

Credit foto: www.kitchlit.com