De ce e bine să consumi măceşe toamna

Extrem de bogate în vitamina C şi alte vitamine, caroten, flavonoizi cu rol antioxidant, măceşele trebuie, obligatoriu, consumate toamna. În pragul sezonului rece, efectul lor asupra imunităţii este de nepreţuit!
Susţin imunitatea
Pentru a fortifica organismulşi a întări imunitatea,consumă supă de măceşe,după model suedez. Supa se prepară astfel: zdrobeşti fructele,după ce le-ai înlăturat „mustăţile“,şi le fierbi circa 10 minute. Pasezi,pui din nou pe foc şi,când lichidul atinge punctul de fierbere,îngroşi zeama cu 4 linguri de amidon de cartofi sau cu 4 linguri de făină. Condimentezi după gust. Consumi supa caldă sau rece.
Combat virozele de sezon
Măceşele sunt o sursă excelentă de vitamina C,armă redutabilă împotriva diverselor infecţii şi virozede sezon. Ai nevoie de 2 linguri de măceşe uscate şi mărunţite,pe care le laşi la macerat într-un litru de apă rece. Apoi,pui la fiert,strecori totul şi bei.
Alungă astenia de toamnă
Astenia de toamnă poate fi combătută cu piureu de măceşe,extrem de bogat în vitamine şi minerale. Elimini „perişorii“ fructului şi seminţele,pasezi ceea ce rămâne şi laşi la congelator. Piureul poate fi adăugat în cereale,la micul dejun,sau în compotul călduţ. Nu îl păstrezi mai mult de o zi.