La ce ajută consumul de sfeclă roşie

simeon stalpnicul png

Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă şi, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece.

Dar dacă despre aportul de energie vitală al sfeclei se scrie mult,o altă variantă a ei,la fel de importantă,este mai puţin popularizată,anume – sfecla roşie este un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor,încă din timpul vieţii intrauterine. Această legumă se numără printre puţinele alimente-medicament pentru femeile însărcinate,substanţele sale active protejând mai ales de mutaţii fetusul în pântecele mamei. De altfel,în medicina naturistă,această legumă este o adevărată legendă,proprietăţile sale vindecătoare în bolile sângelui,în cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute încă de acum 150 de ani,când întemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumină primele leacuri tradiţionale. În ce fel de afecţiuni şi în ce doze se administrează sfecla roşie vom vedea în continuare,nu înainte însă de a se afla cum se prepară şi se administrează.

Preparate din sfeclă roşie

În stare crudă,sfecla roşie nu are un gust foarte grozav,în timp ce fiartă,este plăcută la gust,dar – după cum arată cercetările – îşi pierde mult din calităţile terapeutice. Sfecla crudă conţine substanţe extrem de puternice,ceea ce impune ca tratamentul să fie dozat cu anumită atenţie,în cantităţi precise.

Sfeclă crudă

Foarte puţine persoane îi agreează gustul,astfel încât,de obicei,nu este consumată singură,ci este asociată în salatele de crudităţi,în proporţia 1:2 – 1:3,cu alte rădăcinoase,cum ar fi morcovul,ţelina,pătrunjelul,sau cu salată verde ori varză roşie. Doza zilnică pentru ca sfecla crudă să-şi exercite proprietăţile terapeutice este de 100-150 g. De regulă,o cură cu sfeclă crudă durează minimum 2 săptămâni,durata maximă fiind de 2 luni.

Salată de sfeclă

Substanţa care dă culoarea aceea roşu-sângerie sfeclei se numeşte betalaină,iar de prezenţa ei,destul de sensibilă la fierbere şi extrem de sensibilă la coacere,se leagă mai toate proprietăţile antitumorale şi antioxidante ale acestei legume. Ca atare,sfecla nu va fi consumată coaptă,ci doar fiartă,şi nu oricum,ci doar în coajă,şi doar până se înmoaie (se verifică prin împungere cu o furculiţă). Nu mai mult! După fierbere,sfecla roşie se dă prin răzătoare,se adaugă 1-3 rădăcini de hrean rase,apoi sare,ulei şi oţet după gust. Se adaugă şi puţină miere,după care se amestecă foarte bine ingredientele şi se pun într-un borcan închis ermetic cu capac. Salata de sfeclă se poate păstra la frigider,fără probleme,vreme de 2 săptămâni,timp în care îşi va conserva proprietăţile terapeutice. Este un remediu excelent contra răcelilor,bronşitelor,afecţiunilor reno-urinare. În postul Crăciunului şi la sărbători,salata de sfeclă cu hrean este nelipsită de pe masa multor români,deoarece creşte capacitatea de digestie şi previne tot felul de tulburări digestive,cum ar fi gastritele,dispepsiile,balonarea etc.

Află de AICI în cazul căror afecţiuni este recomandată!Recente

clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg