La ce ajută consumul de sfeclă roşie

simeon stalpnicul png

Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă şi, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece.

Dar dacă despre aportul de energie vitală al sfeclei se scrie mult,o altă variantă a ei,la fel de importantă,este mai puţin popularizată,anume – sfecla roşie este un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor,încă din timpul vieţii intrauterine. Această legumă se numără printre puţinele alimente-medicament pentru femeile însărcinate,substanţele sale active protejând mai ales de mutaţii fetusul în pântecele mamei. De altfel,în medicina naturistă,această legumă este o adevărată legendă,proprietăţile sale vindecătoare în bolile sângelui,în cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute încă de acum 150 de ani,când întemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumină primele leacuri tradiţionale. În ce fel de afecţiuni şi în ce doze se administrează sfecla roşie vom vedea în continuare,nu înainte însă de a se afla cum se prepară şi se administrează.

Preparate din sfeclă roşie

În stare crudă,sfecla roşie nu are un gust foarte grozav,în timp ce fiartă,este plăcută la gust,dar – după cum arată cercetările – îşi pierde mult din calităţile terapeutice. Sfecla crudă conţine substanţe extrem de puternice,ceea ce impune ca tratamentul să fie dozat cu anumită atenţie,în cantităţi precise.

Sfeclă crudă

Foarte puţine persoane îi agreează gustul,astfel încât,de obicei,nu este consumată singură,ci este asociată în salatele de crudităţi,în proporţia 1:2 – 1:3,cu alte rădăcinoase,cum ar fi morcovul,ţelina,pătrunjelul,sau cu salată verde ori varză roşie. Doza zilnică pentru ca sfecla crudă să-şi exercite proprietăţile terapeutice este de 100-150 g. De regulă,o cură cu sfeclă crudă durează minimum 2 săptămâni,durata maximă fiind de 2 luni.

Salată de sfeclă

Substanţa care dă culoarea aceea roşu-sângerie sfeclei se numeşte betalaină,iar de prezenţa ei,destul de sensibilă la fierbere şi extrem de sensibilă la coacere,se leagă mai toate proprietăţile antitumorale şi antioxidante ale acestei legume. Ca atare,sfecla nu va fi consumată coaptă,ci doar fiartă,şi nu oricum,ci doar în coajă,şi doar până se înmoaie (se verifică prin împungere cu o furculiţă). Nu mai mult! După fierbere,sfecla roşie se dă prin răzătoare,se adaugă 1-3 rădăcini de hrean rase,apoi sare,ulei şi oţet după gust. Se adaugă şi puţină miere,după care se amestecă foarte bine ingredientele şi se pun într-un borcan închis ermetic cu capac. Salata de sfeclă se poate păstra la frigider,fără probleme,vreme de 2 săptămâni,timp în care îşi va conserva proprietăţile terapeutice. Este un remediu excelent contra răcelilor,bronşitelor,afecţiunilor reno-urinare. În postul Crăciunului şi la sărbători,salata de sfeclă cu hrean este nelipsită de pe masa multor români,deoarece creşte capacitatea de digestie şi previne tot felul de tulburări digestive,cum ar fi gastritele,dispepsiile,balonarea etc.

Află de AICI în cazul căror afecţiuni este recomandată!



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg