La ce e bună iedera

1 68720 original jpg jpeg

Iedera celor frumoase sau iedera-zânelor, cum mai este cunoscută această plantă în popor, ajută în caz de afecţiuni pulmonare, precum bronşite, astm şi tuse convulsivă. Extern, preparatele din iederă pot combate celulita şi infecţiile pielii.

Plantă agăţătoare,cu rol decorativ,dar mai ales terapeutic,iedera se dezvoltă în locuri ferite de soare,cu umiditate,şi rezistă la frig. Conţine saponine,tanini,flavonoide,steroli,minerale,acizi organici şi alte substanţe binefăcătoare. Planta are proprietăţiantimicotice,expectorante,antireumatice,antibiotice,analgezice şi nu numai. Datorită acestora,peste 40 de boli pot fi tratate cu iederă.

Leac în caz de tuse covulsivă

Tusea şi bronşita pot fi ameliorate cu leacuri din această plantă. De exemplu,tusea iritantă se calmează cu decoct din două linguriţe de frunze uscate şi pisate de plantă,care se fierb cu o cană de apă. E indicat să bei două-trei ceşti cu ceai pe zi.

Crizele de tuse se vor rări şi vei începe să expectorezi. Dacă suferi de bronşită,trei căni de ceai pe zi îţi grăbesc însănătoşirea. Efecte mai rapide obţii dacă,pe lângă cel de iederă,bei şi ceai din amestec de isop,de cimbru şi de muguri de plop negru.

În caz de tuse convulsivă,consumă zilnic tinctură de iederă,între 25-50 de picături. O prepari din 25 g de frunze proaspete tocate mărunt,pe care le pui la macerat în 100 ml alcool de 70 °C,timp de 10 zile,şi agiţi zilnic de două-trei ori.

Diminuează celulita şi vergeturile

Cataplasmele cu iederă ajută la eliminarea apei din ţesuturi şi relaxează tegumentele,ceea ce face ca pielea să devină mai suplă. Aspectul zonelor afectate de celulită şi de vergeturi poate fi îmbunătăţit dacă aplici local,de două ori pe săptămână,timp de trei-patru ore,cataplasme calde cu frunze de iederă zdrobite.

Trebuie să le schimbi la fiecare jumătate de oră. De asemenea,ajută frecţiile locale cu oţet din frunze de iederă (50 g de plantă,se pun la macerat cu un litru de oţet de vin timp de şase ore).

Atenţie!

Planta proaspătă are proprietăţi iritante dermice,adică poate să dea mâncărimi ori să înroşească anumite zone ale pielii. Pe de altă parte,combate eczemele mai vechi. Ca să scapi de infecţiile pielii,trebuie să faci spălături locale cu ceai din iederă.

Cataplasmele de ajutor în reumatism

Poţi reduce intensitatea durerilor reumatice dacă foloseşti cataplasme cu făină de in amestecată cu frunze proaspete de iederă,mărunţite. Aplică pe zonele dureroase cataplasma caldă şi las-o să acţioneze cel puţin o jumătate de oră.

Efecte bune asupra încheieturilor dureroase au şi compresele cu tinctură de iederă (30 de picături diluate în 20 de linguri cu apă). Compresele îmbibate în soluţie se ţin pe locul afectat până la o jumătate de oră sau până când durerile de reduc – semn că se elimină şi inflamaţia.

Pont

Scapă de problema respiraţiei urât mirositoare cu decoct din iederă. Acţionează ca o apă de gură şi nu are efecte adverse. Fierbi o lingură de frunze tocate într-un litru de apă şi apoi faci gargară cu decoctul.