Laxative naturale

1 80813 original jpg jpeg

Dacă suferi de constipaţie, laxativele naturale sunt o soluţie ieftină şi la-ndemână. Şi fără efecte secundare!

Mierea

Este recunoscută pentru proprietăţile ei laxative. Se foloseşte ca atare sau adăugată în lapte, ceai, cafea, cu condiţia ca lichidele să nu fie fierbinţi. La temperaturi mai mari de 40°, mierea îşi piede proprietăţile curative. La adulţi, se reocmandă 1-2 linguri de miere pe zi. Poate fi administrată şi copiilor mici, în cantităţi de o jumătate de linguriţă pe zi, însă doar cu avizul pediatrului.

Prunele crude şi uscate

Bogate în vitamina A, C, K, potasiu şi fibre, renegerează organismul obosit şi stimulează tranzitul intestinal. Combaţi constipaţia consumând prune crude sau o câteva prune uscate. Şi sucul de prune e un excelent laxativ.

Tărâţele

Conţin fibre vegetale bogate în celuloză, care stimulează tranzitul intestinal. Mai au în compoziţie glucide, vitamine, săruri minerale. Ajunse în tractul digestiv, se umflă, datorită faptului că absorb multă apă. Consumă 3-4 linguri de tărâţe în fiecare zi, amestecându-le cu iarut, lapte, brânză proaspără de vaci. Poţi să le amesteci cu puţină apă şi să bei lichidul de dimineaţă. E foarte important ca, în timpul curei cu tărâţe, să te hidratezi corespunzător (2 litri de apă pe zi).

Drojdia de bere

Are în compoziţie glucide, lipide, proteine, vitamine (complexul B, E, D, H), săruri minerale.

În organism, drojdia are efect antianemic şi remineralizant, stimulează tranzitul intestinal, previne rahitismul. Ia 3 linguri de drojdie proaspără pe zi, diluată în apă. Poţi consuma şi drojdie uscată, 4-10 g pe zi, tot cu apă. Fă o cură de 1-2 săptămâni, apoi ia o pauză şi reia, la nevoie, cura.

Decoct de cruşin

Cruşinul este bine cunoscut pentru proprietăţile sale laxative. Prepară un decoct din coajă de cruşin veche de cel puţin un an, astfel: fierbi la foc mic 30 g cruşin în 150 ml apă (un pahar), apoi acoperi vasul şi laşi 6 ore.

Ceai de nalbă mare

Preperă un decoct din 3 g plantă la o cană cu apă. Fierbe la foc mic 15 minute, apoi consumă ceaiul călduţ, dimineaţa şi seara. Pentru o cură de durată, începe cu ¼ cană, apoi cu ½ şi continuă cu o cană întreagă pe zi.

Bine de ştiut!

Dacă suferi de constipaţie rebelă, prepară un decoct din 30 g secară la un litru de apă. Fierbe 10 minute şi consumă 2 căni pe zi. E bun şi decoctul de cimbrişor, 10 g la un litru de apă, totul lăsat la fiert 10 minute. Bea 3 căni pe zi.