Leacuri cu albăstrele

1 71662 original jpg jpeg

În Europa, din cauza folosirii ierbicidelor, florile răsar din ce în ce mai rar în lanurile de cereale. Colorate în diverse nuanţe - de la violet la albastru deschis sau alb - , albăstrelele cresc şi pe marginea drumului, în solurile uscate. Au multiple întrebuinţări în medicina tradiţională.

În scop terapeutic,se culeg doar florile de culoare albastră. Recoltarea are loc la orele amiezei,după ce se evaporă roua şi când florile sunt complet deschise. Înainte de a fi folosite la prepararea remediilor,trebuie puse la uscat pe o coală de hârtie,în straturi foarte subţiri. Pot fi lăsate la uscat în casă,când temperatura din încăpere nu depăşeşte 35 de grade Celsius. Din 4-5 kg de flori prospăt culsese se obţin 1,5 kg plantă uscată.

Ceaiul bun la toate

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană cu apă fierbinte. Se lasă 5 minute la infuzat şi se bea lichidul călduţ-câte o cană,de 3 ori pe zi. Lichidul conţine o serie de compuşi benefici (pectine,antioxidanţi,săruri de potasiu şi magneziu şamd),cu efect antiinflamator,calmant,slab diuretic,tonic. Băut înaintea unor activităţi ce presupun efort susţinut,ceaiul ajută la menţinerea tonusului muscular. În plus,lichidul acţionează şi asupra calculilor renali,ajutând la eliminarea lor. Ceaiul obţinut din albăstrele,frunze de merişor şi cozi de cireşe are efect diuretic şi de detoxificare.

Comprese şi cataplasme

Albăstrelele mai sunt bune pentru spălături externe,comprese,cataplasme sau pentru masaj local. Aceasta,datorită proprietăţilor lor antiinflamatoare,antiseptice,bacteriostatice (opresc dezvoltarea bacteriilor),emoliente şi calmante. În uz extern,remediile cu albăstrele combat diverse afecţiuni:

·         Pentru întărirea muşchilor faciali,se folosesc comprese cu ceai de albăstrele. Ceaiul se face dintr-o lingură de flori la o cană cu apă fierbinte.

·         În cazul de contracţii musculare,se foloseşte o alifie de albăstrele,pregătită din 3 linguriţe de flori uscate,200 grame de unt şi 10 grame de ceară de albine. Se freacă energic,până se obţine o compoziţie omogenă. Se lasă la frugider o zi,apoi se topeşte şi se trece prin tifon. Unguentul se păstrează în recipiente mici,la frigider,şi se foloseşte pentru ameliorarea durerilor musculare. Se aplică local,masând uşor.

·         În cazul articulaţiilor afectate de artrită,se utilizează comprese cu ceai de albăstrele,pregătit din 2 linguri de flori la 2 pahare cu apă clocotită. Se lasă compresa să acţioneze timp de 15-20 de minute. De asemenea,ceaiul poate fi băut,având acelaşi efect.

Contra iritaţiilor ochiului

Infuzia de albăstrele se foloseşte şi pentru alinarea iritaţiilor oculare-a conjunctivitei şi a inflamaţiilor pleoapelor. În industria cosmetică,din albăstrele se prepară loţiuni  de ten cu efect antiîmbătrânire. Ajută la estomparea liniilor fine de sub ochi şi a ridurilor,ajută la regenerarea pielii.Recente

dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021 sursa  Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg