Leacuri cu albăstrele

1 71662 original jpg jpeg

În Europa, din cauza folosirii ierbicidelor, florile răsar din ce în ce mai rar în lanurile de cereale. Colorate în diverse nuanţe - de la violet la albastru deschis sau alb - , albăstrelele cresc şi pe marginea drumului, în solurile uscate. Au multiple întrebuinţări în medicina tradiţională.

În scop terapeutic,se culeg doar florile de culoare albastră. Recoltarea are loc la orele amiezei,după ce se evaporă roua şi când florile sunt complet deschise. Înainte de a fi folosite la prepararea remediilor,trebuie puse la uscat pe o coală de hârtie,în straturi foarte subţiri. Pot fi lăsate la uscat în casă,când temperatura din încăpere nu depăşeşte 35 de grade Celsius. Din 4-5 kg de flori prospăt culsese se obţin 1,5 kg plantă uscată.

Ceaiul bun la toate

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană cu apă fierbinte. Se lasă 5 minute la infuzat şi se bea lichidul călduţ-câte o cană,de 3 ori pe zi. Lichidul conţine o serie de compuşi benefici (pectine,antioxidanţi,săruri de potasiu şi magneziu şamd),cu efect antiinflamator,calmant,slab diuretic,tonic. Băut înaintea unor activităţi ce presupun efort susţinut,ceaiul ajută la menţinerea tonusului muscular. În plus,lichidul acţionează şi asupra calculilor renali,ajutând la eliminarea lor. Ceaiul obţinut din albăstrele,frunze de merişor şi cozi de cireşe are efect diuretic şi de detoxificare.

Comprese şi cataplasme

Albăstrelele mai sunt bune pentru spălături externe,comprese,cataplasme sau pentru masaj local. Aceasta,datorită proprietăţilor lor antiinflamatoare,antiseptice,bacteriostatice (opresc dezvoltarea bacteriilor),emoliente şi calmante. În uz extern,remediile cu albăstrele combat diverse afecţiuni:

·         Pentru întărirea muşchilor faciali,se folosesc comprese cu ceai de albăstrele. Ceaiul se face dintr-o lingură de flori la o cană cu apă fierbinte.

·         În cazul de contracţii musculare,se foloseşte o alifie de albăstrele,pregătită din 3 linguriţe de flori uscate,200 grame de unt şi 10 grame de ceară de albine. Se freacă energic,până se obţine o compoziţie omogenă. Se lasă la frugider o zi,apoi se topeşte şi se trece prin tifon. Unguentul se păstrează în recipiente mici,la frigider,şi se foloseşte pentru ameliorarea durerilor musculare. Se aplică local,masând uşor.

·         În cazul articulaţiilor afectate de artrită,se utilizează comprese cu ceai de albăstrele,pregătit din 2 linguri de flori la 2 pahare cu apă clocotită. Se lasă compresa să acţioneze timp de 15-20 de minute. De asemenea,ceaiul poate fi băut,având acelaşi efect.

Contra iritaţiilor ochiului

Infuzia de albăstrele se foloseşte şi pentru alinarea iritaţiilor oculare-a conjunctivitei şi a inflamaţiilor pleoapelor. În industria cosmetică,din albăstrele se prepară loţiuni  de ten cu efect antiîmbătrânire. Ajută la estomparea liniilor fine de sub ochi şi a ridurilor,ajută la regenerarea pielii.



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg