Leacuri cu cătină contra afecţiunilor de sezon

1 73538 original jpg jpeg

După cum bine ştii, bobiţele de culoare galben-portocalie sunt o adevărată „bombă” de vitamine. Iată cum să prepari tincturi, siropuri sau compoturi, care te ajută să înfrunţi problemele sezonului rece.

O bobiţă de cătină conţine de 2 ori mai multă vitamină C ca măceşele şi de 10 ori mai multă ca citricele. Iar conţinutul de betacaroten este mai mare ca cel al morcovului!

Remediile cu cătină întăresc imunitatea şi te ajută să treci mai uşor peste neplăcerile anotimpului friguros.

 Compot de cătină – pentru imunitate 

Într-un litru de apă în care ai adăugat 800 g zahăr,pune la fiert 3 cuişoare şi scorţişoară. Când zahărul se dizolvă,adaugi câteva felii de lămâie şi 1 kg de boabe de cătină. Laşi să mai fiarbă timp de 10 minute. Pui în borcane mai întâi boabele de cătină fiete,până umpli recipientul. Apoi,le îndeşi uşor cu lingura de lemn şi adaugi lichidul. Închizi borcanele ermetic,le sterilizezi.

Citeşte şi:

Beneficiile terapeutice ale băilor cu sare

3 reţete terapeutice cu porumb

Vin de cătină – pentru hipertensivi

Toarnă vin roşu dulce peste două mâini de boabe de cătină zdrobite,astfel încât vinul să acopere fructele. Ţine recipientul închis ermetic,timp de 2 săptămâni,la loc însorit. Bea câte o ceaşcă din acest lichid înainte de masa de prânz şi seara.

Sirop de cătină

– contra gripei şi bronşitei

Ia zilnic 6 linguri de sirop,pe stomacul gol,cu puţină apă. Siropul îl prepari astfel:amesteci 500 ml suc (obţinut prin trecerea prin maşina de tocat a boabelor de cătină) cu 500 ml miere. Omogenizezi,îl păstrezi la frigider,într-un recipient de sticlă închis la culoare.