Leurda, leacul-minune al primăverii

1 81205 original jpg jpeg

Cunoscută pentru aroma intensă, asemănătoare usturoiului, leurda este benefică pentru menţinerea sănătăţii. Poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură şi acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.

Leurda apare încă din luna martie, imediat după ghiocei şi preferă pădurile umede şi umbroase, zonele de deal şi munte.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care dă gustul şi mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium.

De asemenea, se mai găsesc carotenoizi, vitaminele A şi C, levuloza, ulei eteric complex şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Leurda curăţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei prin fluidificarea sângelui şi prin dizolvare a plăcilor de colesterol.

Scade colesterolul rău

Planta conţine adenozină, o substanţă care ajută la reducerea colesterolului rău, ajutând la stoparea sau prevenirea aterosclerozei. Complicaţiile aterosclerozei constau în hipertensiune, boli cardiovasculare, infarct miocardic sau chiar accident vascular cerebral.

Descoperă ce alte beneficii are leurda pe clicksanatate.ro.