Morcovul încetineşte procesul de îmbătrânire

Când suntem mici, părinţii ne dau să mâncăm morcov pentru a preveni probleme de vedere. Însă, multitudinea de vitamine şi minerale din morcovi îi face excelenţi atât pentru consumul alimentar, cât şi pentru aplicaţiile externe, cum sunt măştile de faţă.
Morcovul conţine vitamine A, B, C şi E, precum şi antioxidanţi şi minerale. În plus, conţin foarte puţine calorii (100 de grame are 33 de calorii) şi poate fi consumat crud, ras, fiert sau aburit. Morcovul are atât de multe beneficii încât ar trebui să devină alimentul de bază în dieta ta. Iată de ce:
Încetineşte procesul de îmbătrânire prematură
Acidul folic, fibrele şi magneziul din această legumă, împreună cu betacarotenul, care le dă culoarea portocalie, sunt elixirul frumuseţii. Aceşti compuşi se transformă în ficat în vitamina A, o substanţă nutritivă necesară pentru sănătatea pielii, rezistenţa osoasă şi menţinerea sistemului imunitar. În plus, ele protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, cauzate de fumat, poluare şi stres. Prin consumul de morcovi este scăzut riscul bolilor degenerative şi este prevenită deficienţa sangvină şi anumite tipuri de cancer.
Îmbunătăţeşte sănătatea intestinală
Dacă ai probleme digestive, este recomandat să mănânci morcov crud. Vitamina A din legumă stimulează tranzitul intestinal şi protejează şi regenerează mucoasa intestinală. Este recomandat persoanelor care se confruntă cu: arsuri, diaree, constipaţie, indigestie, gastrită, ulcer.
Ţine sub control nivelul de zahăr din sânge
Pentru a ţine sub control glicemia, diabeticii trebuie să mănânce morcov crud. Carbohidraţii pe care-i conţine leguma vor fi absorbiţi mai lent, fără a declanşa hiperglicemia. În schimb, atunci când morcovul este gătit, indicele glicemic este mult mai mare, ceea ce nu le este recomandat. Totodată, morcovii îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi sănătatea ochilor, două probleme comune la persoanele cu diabet zaharat.
Menţine pielea tânără
Substanţele din morcov atrag microbii care se acumulează pe piele. Leguma poate fi inclusă în alimentaţie, dar şi în măştile de faţă. Prin aplicarea unei măşti din pastă de morcovi pe faţă, pe care o laşi să acţioneze 30 de minute, vei reduce şi preveni apariţia liniilor fine şi ridurilor, iar pielea va arăta mai tânără.
Credit foto: www.steptohealth.com