Muşeţelul te apără de infecţii

Plantă medicinală folosită încă din vechime mulţumită efectelor benefice pe care le are în multe afecţiuni, muşeţelul acţionează ca un antibacterian, antiinflamator şi descongestionant. Din aceste motive, este o plantă utilă prevenirea şi tratarea infecţiilor.
Indicat în enterocolite
Pe lângă tratamentul recomandat de medic,când suferi de enterocolită,ulcer gastric sau gastrită hiperacidă,îţi sunt de ajutor două căni de ceai de muşeţel pe zi,băute între mesele principale. Amesteci două linguriţe de pulbere de flori cu 200 ml apă clocotită şi laşi la infuzat 20 de minute. La fel de bune în aceste afecţiuni sunt tinctura şi infuzia combinată de muşeţel. Din tinctură iei zilnic câte o linguriţă diluată cu o jumătate de pahar cu apă,de trei ori pe zi,între mese,iar infuzia combinată o bei în 24 de ore,în două reprize.
Cum să prepari infuzia combinată
Pui la macerat într-o jumătate de ceaşcă de apă două linguriţe de flori. După 30 de minute,strecori lichidul şi-l dai deoparte. Peste florile rămase torni o jumătate de ceaşcă de apă clocotită şi o laşi la infuzat 20 de minute. O strecori şi o amesteci cu maceratul la rece.
Acţionează ca antiseptic
Pentru prevenirea infecţiilor pielii,uleiul de muşeţel este o alegere bună. Are acţiune antiseptică,antiinflamatoare,analgezică,emolientă şi cicatrizantă,prin urmare este un remediu potrivit în răni infectate,eczeme,dermatită!
Cum să prepari ulei de muşeţel
Ai nevoie de 10 g de flori de muşeţel umezite cu alcool de 70 de grade,pe care le păstrezi într-un vas închis,două-trei ore,la temperatura camerei. Adaugi 100 ml de ulei de floarea-soarelui,de măsline sau de sunătoare. Încălzeşti amestecul,agitând din când în când până când alcoolul se evaporă,apoi îl strecori.
Remediu pentru infecţii respiratorii
Dacă ai sinuzită,răceală,gripă,faringită,laringită sau taheobronşită,ia tinctură de muşeţel pentru a te reface mai repede. Leacul are acţiune antiinflamatoare,antibacteriană şi antiseptică. Bei 20 de picături şi le amesteci cu puţină apă sau faci gargară cu o linguriţă de tinctură combinată cu 100 ml de apă.
Cum să prepari tinctură de muşeţel
Pui la macerat 20 de grame de flori de muşeţel în 100 ml alcool de 70 de grade,10 zile. Agiţi sticla zilnic,apoi strecori tinctura şi o păstrezi în sticle de culoare închisă.
Protejează pielea
În cazul unor ulceraţii ale pielii sunt indicate băile cu infuzie preparată din trei linguri de flori la 200 ml apă clocotită. Le laşi la infuzat 20 de minute. În eczemele care supurează poţi face comprese cu infuzie din două linguri de flori la 200 ml apă clocotită. După ce laşi la infuzat un sfert de oră,îmbibi o bucată de tifon sterilizat în apă fiartă,apoi aplici compresa local. O schimbi de mai multe ori pe zi.
Eficient contra afecţiunilor dinţilor
Datorită efectului său antiseptic,infuzia din flori de muşeţel amelioreză simptomele abceselor dentare şi calmează durerile după o intervenţie stomatologică. O prepari din trei linguri de flori şi o cană de apă. O laşi să se răcească puţin,apoi iei câte o gură şi o ţii câteva minute în zona dureroasă. Repeţi procedeul la fiecare oră. Dacă te chinuie o gingivită,foloseşti acelaşi tip de infuzie pentru a-ţi clăti gura,după care o ţii călduţă în gură,câte cinci minute la fiecare jumătate de oră. Acelaşi ceai îl poţi folosi şi pentru ameliorarea stomatitelor şi a altor inflamaţii ale cavităţii bucale.
Idei Click! pentru femei
-În luxaţii,dureri musculare şi nevralgii sunt indicate frecţiile cu 25 de picături de ulei esenţial de muşeţel amestecate cu 50 ml ulei de floarea-soarelui sau de măsline.
-Durerile de măsele,de urechi şi nevralgiile sunt mai uşor de suportat dacă pui pe zona cu probleme un săculeţ de pânză umplut cu flori de muşeţel şi sare.
-Inhalaţiile cu ulei esenţial de muşeţel te ajută să respiri mai uşor şi alungă durerile când ai o răceală ori sinuzită.