Plante care întăresc sistemul imunitar

1 66548 original jpg jpeg

Odată cu instalarea sezonului rece, se înteţesc problemele de sănătate, din cauza imunităţii şubrezite în urma deselor schimbări climatic şi a unei alimentaţii mai sărace în fructe şi legume. Pune la treabă în favoarea ta plante medicinale care au puterea de a te întări în lupta cu infecţiile respiratorii, dar şi urinare. Iata cateva plante care întăresc sistemul imunitar.

Socul negru intareste sistemul imunitar

Surse de vitamine,A,B,C,dar şi flavonoide,substanţe cu efect antiinflamator,frunzele şi florile de soc negru sunt bune pentru stimularea imunităţii în caz de răceli repetate. Ameliorează simptomele infecţiilor apărute la nivelul căilor respiratorii. În plus,ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie.

Îl poţi lua sub formă de…

tinctură. Are efect antiinflamator şi antimicrobian. În perioadele în care răcelile îţi dau de furcă,iei de trei ori pe zi câte 30 de picături de tinctură de soc,diluate în puţină apă.

Intareste sistemul imunitar cu cimbrişor

Numit şi tămâiţă,cimbrişorul te ajută să ai un organism mai rezistent la bolile de sezon şi să faci faţă cu brio frigului şi schimbărilor de mediu. Are efect antibacterian,antiviral,dar şi expectorant,fiind cunoscută şi pentru calitatea de a alunga tusea sâcâitoare.

Îl poţi lua sub formă de…

siropsau infuzie. Sunt de ajuns trei linguri de sirop de cimbrişor sau dou-trei căni de ceai pe zi,preparat din o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită. Indiferent de varianta aleasă,ar fi ideal să apelezi la ea cu o jumătate de oră înainte de masă,ca să acţioneze mai bine.

Info

Cimbrişorul nu trebuie confundat cu cimbrul folosit adesea la condimentarea mâncărurilor!

Isopul-o planta care intareste sistemul imunitar

Dacă ai pierdut deja numărul răcelilor pe anul acesta este semn că ai nevoie de mai multe flavonoide,substanţe care acţionează ca antioxidante şi chiar antibiotice. Acestea distrug microorganism periculoase ca virusurile şi bacteriile patogene. Isopul este o sursă bogată de flavonoide,iar culoarea electrizantă a florilor sale trădează acest fapt.

Îl poţi lua sub formă de…

…ceai sau pulbere. De-a lungul unei zile,bei două căni de infuzie preparată din o linguriţă de flori uscate de isop şi 250 ml de apă clocotită. O jumătate de linguriţă rasă de pulbere de isop,consumată pe stomacul gol,de două sau de trei ori pe zi,pe o perioadă de 14 zile,descongestionează mucoasa nazală,creşte imunitatea şi te ţine departe de infecţii.

Ienupărul

Imediat ce dă frigul,creşte riscul de infecţii urinare,cistită ori nefrită. Ca să nu te confrunţi cu asemenea probleme,alege preparatele naturiste cu ienupăr. Sunt excelente în stimularea imunităţii la nivelul vezicii urinare şi a rinichilor. Este eficient şi pentru întărirea sistemului respirator.

Îl poţi lua sub formă de…

…tinctură. O cură de maxim şase săptămâni poate fi utilă în perioada de tratare a infecţiilor urinare. În fiecare zi,pe stomacul gol,bei de trei ori câte o linguriţă de tinctură în amestec cu o jumătate de pahar cu apă.

Sovârful

Uleiul eteric descoperit în compoziţia frunzelor de şovârf a făcut din această plantă,numită şi oregano,un condiment ideal la preparatele italiene sau cu carne roşie. Pe lângă această substanţă,flavonoidele şi vitaminele A şi C fac din sovârf îl fac un combatant redutabil contra bacteriilor patogene,ciupercilor care provoacă infecţii,paraziţilor.

Îl poţi lua sub formă de…

…ulei esenţial şi infuzie.  Pentru ceai,pui 200 ml de apă clocotită peste o linguriţă de plantă şi bei două-trei căni cu infuzie de sovârv pe zi,între mese,pentru a-ţi spori imunitatea,dar şi pentru a te bucura de efectul lui expectorant. Uleiul îl foloseşti la inhalaţii. Pui opt picături de ulei la un litru cu apă fiartă. Îţi acoperi capul cu un prosop şi,stând deasupa vasului,inhalezi aburii degajaţi.

Trucul Click! pentru femei

Pentru întărirea imunităţii şi în stări gripale,febrile poţi ţine o cură de cel mult trei luni cu extract din scoarţă de salcie. Pui 2 ml de extract (50 de picături) în puţină apă şi le iei de două sau de trei ori pe zi,înainte de a mânca. Poţi relua cura la o lună de pauză.

Sursa foto:Fotolia