Plante care protejează ficatul

1 71341 original jpg jpeg

Într-o eră în care mersul pe jos este un moft, mâncarea bio - un lux, iar restaurantele pentru nefumători erau, până de curând, rarităţi, nu e de mirare că multe persoane se plâng de probleme ale ficatului. În ajutorul acestuia vine natura, care oferă o selecţie de plante care-l pot proteja.

Ficatul este un organ complex,care realizează o multitudine de funcţii metabolice. Între altele,acesta intervine în producerea proteinelor din sânge,produce acizii biliari şi asigură detoxifierea organismului prin intermediul sistemelor enzimatice. Acesta poate fi afectat negativ de alimentaţia neechilibrată şi stilul de viaţă dezorganizat,de consumul de alcool,de abuzul de medicamente,precum şi de aerul poluat din marile oraşe sau din orăşelele industriale. De aceea este important să îl protejezi.

În România,anul trecut erau peste 700.000 de persoane afectate de virusul hepatitei C,iar peste 1.000 dintre ei mor anual din cauza bolii. Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş",Adrian Streinu Cercel,avertizează că numărul deceselor se va tripla,până în 2030,în lipsa unei strategii naţionale.

Armurariul,cel mai puternic remediu natural

În medicina naturistăse folosesc rădăcinile şi fructele (seminţele) recoltate după căderea frunzelor. Principiile active ale plantei au acţiune hepatoprotectoare,protectoare şi curativă asupra ficatului. Planta ţepoasă,care creşte până la 1 metru înălţime,face flori roşiatice,cu seminţe cu gust amărui-din care se extrage silimarina sau ciulinul laptelui,cum i se mai spune. Prepară o infuzie dintr-o lingură de armurariu la o cană de apă fierbinte (nu clocotită). Pentru un efect mai puternic,râşneşte seminţele până obţii o pulbere,pe care o poţi păstra maxim 4-5 zile într-un recipient închis ermetic,la loc răcoros,ferit de lumină. Ia câte o linguriţă de 4 ori pe zi,înainte de masă. Ţine pulberea sub limbă,10-15 minute,apoi înghite şi bea un pahar cu apă. Dacă vrei să prepari singură tinctura (aceasta fiind cea mai convenabilă,datorită termenului de valabilitate de până la 2 ani),amestecă 50 g pulbere de silimarină cu alcool alimentar cât cuprinde. Lasă la macerat 14 zile înr-o sticlă închisă ermetic. Strecoară soluţia şi pune-o în sticluţe mici. Ia câte o linguriţă,de 4 ori pe zi,pe stomacul gol. Armurariul se foloseşte cu prudenţă în ultimul trimestru de sarcină.

Păpădia stimulează producţia de bilă

Tija şi florile se pot recolta de primăvara până toamna şi este o plantă protectoare a ficatului. Îl poţi administra sub formă de infuzie-2 linguri la o cană de apă,lăsat la infuzat 10 minute. Bea 2-3 căni pe zi,înainte de mesele principale. De asemenea,poţi prepara un suc din rădăcinile recoltate toamna. Amestecă 100 ml de suc cu 18 ml alcool de 90 de grade,15 ml glicerină şi 17 ml apă-şi bea câte 1-2 linguri pe zi. Pentru insuficienţă hepatică sau hepatită cronică,ţine o cură cu tije crude. Acestea stimulează producţia de bilă,îmbunătăţind funcţiile hepatice şi starea generală de sănătate. Culege tijele cu tot cu flori,pe care le rupi abia când le consumi. Trebuie să mănânci zilnic 5-10 tulpini spălate. Urmează tratamentul minim 14 zile.

Brusturele reface celulele deteriorate

Rădăcina de brusture trebuie recoltată în lunile octombrie-noiembrie,de la plantele de un an,sau primăvara,de la cele de 2 ani. Aceasta stimulează fluxul de bilă,în timp ce ajută la refacerea ficatului slăbit prin purificarea sângelui şi regenerarea celulelor deteriorate. Prepară un decoct din 2-4 linguri de rădăcină mărunţită,cu 500 ml apă clocotită. Acoperă 15-20 de minute,apoi adaugă o linguriţă de miere şi bea câte puţin,pe parcursul unei zile.

Anghinarele reglează secreţia biliară

Planta favorizează eliminarea lichidului biliar acumulat în vezica biliară în timpul procesului de digestie. De la anghinare,poţi folosi frunzele şi rădăcina din care se prepară o infuzie. Pune o lingură de plantă spălată şi mărunţită,la 500 ml de apă opărită. Bea jumătate din cantitate dimineaţa,pe stomacul gol. Apoi stai întinsă o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul infuziei trebuie consumată pe parcursul zilei,cu o jumătate de oră înainte de mese. Urmează tratamentul minim 20-30 de zile.

Cătina ajută la detoxifiere

Fructele plantei cu efect de detoxifiere a ficatului ajută şi în tratarea hepatitei şi a cirozei hepatice. Amestecă 20 g de fructe zdrobite cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul ar putea distruge anumite proprietăţi) cu 500 ml apă clocotită. Acoperă 30 de minute şi bea câte puţin pe parcursul întregii zile. Poţi lua şi fructul ca atare,câte 2-3 linguriţe dimineaţa,pe stomacul gol.

Ştiai că…

… ficatul este singurul organ care are capacitatea de regenerare? Mai mult,acesta îndeplineşte peste 500 de funcţii,unele dintre ele vitale,de aceea oamenii nu pot trăi fără ficat.