Plante medicinale care îţi dau energie

1 66639 original jpg jpeg

Dacă ai trecut printr-o perioadă agitată şi te simţi obosită, letargică, sleită de puteri, o cură cu plante medicinale, recunoscute pentru capacitatea lor de a te pune pe picioare, face minuni. Remediile naturiste pot înlocui cu succes cafeaua de dimineaţă, şi-ţi dau energie pentru întreaga zi.

Ginkgo biloba

Suferi de tulburări de concentrare,migrene sau epuizare? În acest sens,pentru înviorarea organismului,bea un ceai de ginkgo biloba. Pune 2 linguri de plantă măcinată la infuzat,30 de minute,în 250 ml de apă fiartă. Filtrează şi bea câte 2 căni pe zi,înainte de micul dejun şi de prânz. Ţine cura 3 luni. Pe lângă faptul că ceaiul este un tonic extraordinar,mai multe studii recente arată că o doză zilnică de extract de ginkgo biloba (120-140 mg),luată 12 săptămâni consecutive,împiedică dezvoltarea demenţei şi a Alzheimerului.

Bulină

După ce bei ceai de ghimbir,renunţă la cafea şi la alte infuzii,dar şi produse din soia sau napi pentru 2 ore,întrucât acestea îi anulează efectele.

Busuioc

Dacă te confrunţi cu moleşeală,somnolenţă şi căscat,poţi să pui pe fugă aceste stări cu câteva frunze de busuioc. Considerat de romani regele plantelor,busuiocul este un energizant potrivit mai ales în sezonul rece,când schimbările de temperatură te vlăguiesc. Pentru că îmbunătăţeşte starea psihică şi reduce sensibilitatea la stres,consumă această plantă sub formă de pulbere. Macină cu râşniţa de cafea un pumn de inflorescenţe de busuioc uscate,până obţii o pudră. Cerne praful pentru a îndepărta impurităţile. Consumă de 4 ori pe zi,câte 1 linguriţă rasă de pulbere cu apă (ţine pudra sub limbă 10 minute,înainte de a o înghiţi). Urmează tratamentul 2 săptămâni.

Maghiran

Bogat în vitamine (E,K),minerale (fier,calciu,mangan),acizi fenolici şi uleiuri esenţiale,maghiranul este un condiment-medicament,care măreşte capacitatea de efort şi concentrare încă de la prima cană cu ceai consumată. În plus,induce o stare de bine,pentru că are proprietăţi tranchilizante şi anxiolitice,ajutându-te să faci faţă stresului şi oboselii. Pune 2-3 linguriţe de maghiran uscat într-o cană,peste care toarnă 250 ml de apă clocotită. Lasă amestecul la infuzat 15-20 de minute,apoi filtrează şi bea câte 1 cană la nevoie.

Rozmarin

Pentru a fi în formă maximă şi pentru înlăturarea stărilor de slăbiciune,tinctura de rozmarin este un remediu recomandat de fitoterapeuţi. Leacul este de ajutor în oboseală cronică,epuizare fizică şi intelectuală,ajutându-te să te concentrezi mult mai bine la muncă sau la treburile casnice.  Pune 10-15 linguri de rozmarin,un pahar de alcool rafinat şi un pahar de apă într-un borcan. Agită bine recipientul şi lasă amestecul la macerat 10 zile. Strecoară şi depozitează lichidul în sticluţe închise la culoare,pe care le ţii într-un loc răcoros şi întunecat. Ia câte 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi,pe nemâncate.

Casetă

Ghimbirul,condiment-medicament

Consumat în cantităţi mici,în fiecare zi,multă vreme,ceaiul de ghimbir te ajută să faci faţă cu brio perioadelor de suprasolicitare. Mai mult,acest remediu naturist stimulează capacitatea fizică şi mentală,când grijile şi efortul fizic depus te sleiesc de puteri. Pentru că este un tonic energic şi stimulent al activităţii cognitive,ghimbirul,consumat sub formă de infuzie,este indicat în special persoanelor care depun efort mental intens şi celor care practică sporturi extreme. Îl prepari astfel:spală sub jet de apă rece o rădăcină de ghimbir,după care dă-o prin răzătoare. Pune într-un vas încăpător la fiert 1 l de apă,iar când clocoteşte,adagă ghimbirul. Lasă amestecul să fiarbă 1 minut,apoi ia vasul de pe foc,acoperă şi aşteaptă să se răcească 30 de minute. Strecoară şi bea câte 1 cană de ceai dimineaţa,de fiecare dată când te simţi obosită.

Atenţie!

Remediile din rozmarin nu sunt indicate femeilor însărcinate,deoarece pot cauza gastroenterite.

Idei Click! pentru femei

Un alt leac la-ndemână care alungă oboseala este inhalaţia cu ulei esenţial de maghiran. Pune între 5 şi 10 picături de ulei de maghiran într-un vas cu apă fierbinte.

Evită să consumi sucuri din comerţ. Acestea sunt bogate în zahăr şi-ţi dau energie pentru o perioadă scurtă de timp,după care te sleiesc de puteri.