Remedii de toamnă contra insuficienţei cardiace
În insuficienţa cardiacă, inima nu mai poate asigura debitul sanguin necesar către organe şi ţesuturi, iar cestea nu primesc cantitatea necesară de oxigen şi substanţe nutritive. O cură cu sucuri de legume te ajută să suporţi mai uşor simptomele bolii.
Cauzele afecţiunii sunt diverse,de la boli congenitale la hipertensiune arterială şi îngustări ale arterelor care irigă inima. Cele mai frecvente simptome sunt senzaţia de sufocare (dispnee),pulsul accelerat,tusea pe timp de noapte (sau la efort),umflarea picioarelor în urma retenţiei de apă,oboseala. În România există aproximativ 1 milion de pacienţi cu insuficienţă cardiacă,respectiv 4,7% din populaţia de peste 35 de ani. Dintre aceştia,9 din 10 nu ştiu că suferă de această afecţiune,susţine barometrul realizat de Societatea Română de Cardiologie.
Băutură cu dovleac
Toamna,poţi folosi o băutură cu dovleac fiert preparată astfel:taie în bucăţele 500 g miez de dovleac,fără seminţe,lasă la fiert în vas emailat. Când s-a înmuiat,scurge apa şi păstreaz-o. Pasează dovleacul fiert până obţii un piure omogen,apoi adaugă apa de fiertură,amestecă până la omogenizare. Consumă băutura în două reprize,dimineaţa şi seara. Continuă cura timp de o lună. Poţi face tratament şi cu suc proaspăt de dovleac,obţinut din stoarcerea a 500 de g miez fără seminţe. Bea sucul în două reprize,dimineaţa şi seara.
Leac cu suc de roşii
Roşiile sunt un excelent tonic cardiovascular. Alege roşii de grădină,bine coapte,sănătoase. Spală-le,scoate codiţele,scurgele,trece-le prin maşina de tocat sau prin storcător. Bea un pahar zilnic,în cure cât mai lungi.
Ceai diuretic cu ceapă şi miere
Contra insuficienţei cardiace cu edeme,poţi folosi şi un ceai diuretic cu ceapă şi miere. Ai nevoie de 100 g ceapă,50 g miere,200 ml apă. Curăţă ceapa şi fierbe-o 5 minute în vas acoperit,la foc mic. Lasă la răcit,stoarce,strecoară,adaugă miere în lichidul rămas. Amestecă şi bea călduţ seara,la culcare,în cure îndelungate. Ceaiul este contraindicat celor cu ulcer gastro-intestinal şi cu hiperaciditate gastrică.
Ceai de hrean
Mai poţi folosi şi ceai de hrean. Foloeşte frunze şi flori proaspete (50 g) sau uscate (25 g) la o cană cu apă. Fierbe-le câteva minute în vas acoperit,lasă-le să se răcească,stoarce-le bine,strecoară. Amestecă lichidul rezultat cu miere şi pune în vas cu închidere ermetică,la rece. Ia zilnic trei linguri pe zi,câte una după mesele principale. Fă tratamentul lunar,câte 2 săptămâni în fiecare lună.