Salvia, leac aromat

salvie beneficii jpeg

Graţie numeroaselor sale calităţi terapeutice, salvia mai este cunoscută şi ca „planta centenarilor“. Pe bună dreptate, pentru că poate fi utilizată în caz de migrne, probleme ale pielii, digestie leneşă, dureri puternice şi tulburări de memorie.

Remediile cu salvie sunt folosite încă din Evul Mediu,când călugăriţa Hildegarde de Bingen le recomanda tuturor să mănânce salvie crudă sau gătită,ca să scape de „umorile nocive“ şi de aciditatea din stomac. Mai mult,planta era folosită şi de memorialistul Saint-Simon,din timpul regelui Ludovic al XIV-lea,sub formă de ceai pentru longevitate.

Salvia este bună pentru digestie

Salvia,plantă aromată des folosită în remediile naturiste,îmbunătăţeşte digestia şi stimulează pofta de mâncare,de aceea poate fi de ajutor în tulburările tranzitului intestinal. De fapt,dacă găteşti friptură mai grasă la care adaugi şi salvie tocată în tavă,nu vei mai avea probleme cu digestia grea a cărnii şi grăsimii.

Salvia reduce durerile naşterii

Salvia este,cu adevărat,un prieten de nădejde al femeilor. Reface stricăciunile din corp provocate de tulburările hormonale,stimulează fluxul sangvin din zona uterului,domoleşte simptomele menopauzei şi sindromului premenstrual,dar reglează şi menstruaţia abundentă ori insuficientă. Poţi face infuzie din două linguriţe rase de plantă uscată şi pisată şi 250 ml de apă,pe care o ţii zece minute deoparte. Dacă bei două ceşti pe zi în ultima lună de sarcină,durerile naşterii vor fi mai blânde.

Salvia ajută memoria

Compuşii chimici din plantă acţionează asupra cortexului cerebral şi măresc capacitatea de concentrare,reduc oboseala mintală şi întăresc memoria. Studiile în domeniu au descoperit că preparatele cu salvie îţi pot pune în ordine ideile atunci când eşti surmenat,îţi stimulează simţurile şi le înviorează. În plus,te ajută să reţii mai bine date şi întâmplări.

Ca să beneficiezi de aceste efecte deosebite asupra memoriei,ai nevoie de o infuzie concentrată din două linguriţe de salvie uscată la 200 ml de apă clocotită,care se lasă la infuzat nu mai puţin de o jumătate de oră. Timp de două luni,se bea după fiecare masă câte o ceaşcă de infuzie.

Salvia combate halena

Problema respiraţiei urât mirositoare poate fi rezolvată de asemenea cu infuzia parfumată de salvie. Din 10 g de plantă la 250 ml de apă poţi prepara o infuzie,care se lasă deoparte 15 minute,şi se face gargară cu ea de trei ori pe zi.

Se mai poate folosi apa de salvie,care se prepară din 50 g de salvie pisată şi uscată,opărită într-o jumătate de litru de apă clocotită şi lăsată la infuzat un sfert de oră. După ce e strecurată,se face gargară cu acest amestec de patru ori pe zi.

Bună şi pentru problemele pielii

Porii dilataţi,excesul de sebum,acneea şi căderea masivă a părului sunt neplăceri care pot fi remediate tot cu preparate pe bază de salvie. De exemplu,tamponează zilnic zonele cu pori măriţi şi inestetici şi te vei bucura de un aspect al tenului mult îmbunătăţit după doar câteva zile de tratament. Poţi umple o sticlă cu flori şi frunze uscate şi pisate de salvie,peste care torni oţet diluat cu apă de ploaie,în părţi egale. Sticla se ţine la soare două săptămâni. Oţetul de salvie se strecoară şi se păstrează în frigider. Zilnic e bine să tamponezi faţa,ca să ştergi sebumul şi să închizi porii.

Pont

În caz de candidoză,aplică local cataplasme cu infuzie de salvie,pe care o faci din 100 g salvie uscată şi mărunţită la un litru de apă.

Salvia colorează firele albe

Şamponul cu salvie este o alternativă naturală la vopseaua de păr. Foloseşte-l pentru a colora firele albe şi vei vedea că are efect chiar şi pe părul brunet. E simplu de preparat,dacă vrei să-l faci în casă. Ai nevoie de trei linguriţe de salvie uscată,un litru şi jumătate de apă clocotită,şase linguri de săpun cu glicerină dat prin răzătoare,două ouă şi o lingură de oţet de mere. Mai întâi se pune apa la fiert şi când dă în clocot se adaugă salvia,se acoperă vasul cu un capac şi se lasă la fiert la foc mic 20 de minute. Se strecoară lichidul,se adaugă săpunul şi,când aproape s-a răcit,amestecul,se pun ouăle şi se omogenizează conţinutul. Şamponul se păstrează într-un recipient închis ermetic.

Atenţie,se consumă cu precauţie!

Pentru că substanţele active benefice din salvie sunt foarte puternice,mamele care alăptează trebuie să ceară avizul medicului dacă vor să consume remedii din plantă. Ingerată în cantităţi mari şi pe termen lung,salvia poate deveni nocivă pentru organism.