socata

1 69013 original jpg jpeg

Din florile parfumate ale socului poţi prepara remedii eficiente în combaterea multor afecţiuni. Substanţele active din această plantă previn inflamaţiile şi le tratează, reglează tranzitul intestinal şi reduc durerile reumatice.

În perioada asta a anului înfloreşte socul,aşa că te sfătuiesc să profiţi din plin de proprietăţile medicinale ale acestei plante. Atât scoarţa,cât şi fructele,dar mai ales florile pot fi utilizate în scop terapeutic. Conţin uleiuri volatile,taninuri,mucilagii şi alte substanţe active medicinale,benefice în tratamentul nevralgiilor. De asemenea,ajută în caz de cistite,afecţiuni respiratorii,cum e astmul,şi în combaterea infecţiilor de tipul furunculelor şi abceselor,datorită acţiunii antiseptice.

Infuzia reduce simptomele alergiilor

Poţi diminua efectele adverse ale rinitei alergice (febra-fânului) cu infuzie din soc. Prepari din două linguriţe de flori la 250 ml de apă clocotită,pe care le laşi la infuzat 15 minute. Bei câte trei căni pe zi atunci când apar mai multe crize de strănuturi în rafală. Infuzia este benefică şi în problemele renale,sinuzită,obezitate,mâncărimi ale pielii,senzaţie de picioare reci.

Pont!

Dacă alăptezi,e indicat să bei infuzie de soc,deoarece această plantă stimulează secreţia de lapte.

Decoctul combate constipaţia

Ca să prepari acest remediu,ai nevoie de 50 g de flori de soc la un litru de apă,pe care le laşi la fiert cinci minute,apoi acoperi vasul 10 minute. Decoctul este foarte util în problemele de tranzit intestinal şi constipaţie. Poţi obţine un efect laxativ şi dacă mixezi 20 g de fructe coapte de soc (evită-le pe cele verzi,pentru că sunt toxice!) cu o lingură de miere. Apelează la acest amestec la nevoie.

Băile calmează durerile reumatice

Îţi trosnesc încheieturile şi te dor articulaţiile? Băile cu decot de soc au efect analgezic şi reduc intensitatea durerilor. Fierbi 10 minute 300 g de flori la cinci litri de apă şi apoi torni în apa de baie amestecul,în care e bine să stai cel puţin un sfert de oră. Poţi urma tratamentul cu băi 20 de zile la rând.

Socata elimină surplusul de apă

Previi stocarea apei în ţesuturi,dacă bei câte un pahar mic de socată înainte de mesele principale. Această băutură este indicată dacă organismul tău reţine prea multă apă,în constipaţie şi în infecţii urinare. Ca s-o prepari,îţi trebuie 12 flori de soc proaspete,pe care le pui într-un borcan cu zeama de la cinci lămâi.

Separat,faci un sirop dintr-un kg de zahăr fiert în trei litri de apă,peste care adaugi apă până la opt litri,apoi torni totul peste florile de soc. Laşi la fermentat vasul acoperit cu un capac patru zile şi amesteci din când în când. E bine să ţii socata în sticle închise ermetic,la rece.