Suferi cu inima? Iată de ce e bine să mănânci ceapă

1 73935 original jpg jpeg

Ceapa previne apariţia maladiilor cardiovasculare şi alină problemele celor care suferă deja cu inima. Substanţele din compoziţia ei scad riscul de tromboză şi reduc nivelul colesterolului.

Scade colesterolul

Quercitina din ceapă (în special din ceapa galbenă) protejează organismul de colesterolul „rău“,oxidat. De aceea,un consum ridicat de ceapă galbenă este asociată unui risc mai scăzut de maladii coronariene. Şi saponinele din ceapă au capacitatea de a scădea colesterolul din sânge.

Împiedică formarea cheagurilor

Persoanele care consumă frecvent o ceapă jumătate pe zi prezintă risc redus de tromboză venoasă (când care circulaţia sângelui în vene este blocată din cauza formării unui cheag de sânge),compuşii antioxidanţi şi cu sulf ai cepii împiedicând agregarea plachetară (fenomen care creşte riscul formării cheagurilor). În plus,consumul de ceapă scade nivelul trigliceridelor în sânge.

Protejează inima

Antioxidanţii sunt compuşii care protejează celulele corpului de acţiunea toxică a radicalilor liberi în exces. Aceştia sunt implicaţi inclusiv în procesul de dezvoltare al maladiilor cardiovasculare. Principalele clase de antioxidanţi din ceapă sunt antocianinele şi flavonolii (quercitina). Antocianinele dau culoarea roşie anumitor varietăţi de ceapă,iar flavonolii dau culoarea galbenă. Aceşti compuşi antioxidanţi se află,cu precădere,în straturile superioare ale legumei. Ceapa roşie are o activitate antioxidantă de până la opt ori mai mare ca cea a cepei de culoare palidă.

Combate anemia

Cura cu vin din ceapă este indicată într-o gamă largă de afecţiuni,de la astenii până la anemii. Pune într-o sticlă de 1 litru 250-300 g de ceapă tăiată mărunt. Adaugă 100 g de miere şi vin alb până umpli recipientul. Lasă vasul acoperit 2 săptămâni,filtreză amestecul şi ia 50 de ml de vin de ceapă de 3 ori pe zi,înainte de mese. Pentru a înlătura starea de oboseală,bea câte 3 linguri de vin de ceapă,zilnic,înainte de micul dejun,prânz şi cină.