Tarhonul, un altfel de medicament

1 64813 original jpg jpeg

Folosit în special la aromarea preparatelor culinare, tarhonul are proprietăţi terapeutice mai puţin cunoscute. În Antichitate, planta era utilizată ca antidot pentru veninul şerpilor.

În medicina naturistă,de la tarhon se folosesc:părţile aeriene (tulpinile florale),frunzele,recoltate în lunile iulie-septembrie,şi rădăcinile. În acestea se găsesc uleiuri volatile,taninuri,minerale şi vitamine (B1 şi C).

Ameliorează durerile de stomac

Dacă suferi de ulcer gastric,afecţiuni hepatice sau renale,apelează la infuzia de tarhon,pe care o obţii dintr-o linguriţă de pulbere la 200 ml de apă clocotită. Laşi preparatul acoperit 10-15 minute,după care strecori. Bei o cană pe zi,până te simţi mai bine.

Stimulează apetitul

Întrucât are proprietăţi tonice,tarhonul este util persoanelor care nu au poftă de mâncare.Poate fi consumat ca atare,în salate,sau sub formă de infuzie,înainte de masă.

Calmează migrenele

Durerile provocate de reumatismsau cele de cap nu-ţi dau pace? În acest caz,indicate sunt fricţionările şi compresele cu macerat din frunze de tarhon în oţet. Pui două mâini de frunze proaspete într-un borcan sau recipient din sticlă şi toarni oţet de mere sau de vin până se umple vasul. Laşi amestecul la macerat 7 zile. Strecoari şi depozitezi lichidul în sticle închise la culoare. Foloseşte frunzele la diverse preparate culinare,iar cu oţetul fă fricţionări locale pentru reumatism şi migrene. Durerile de dinţi se ameliorează dacă ţii preparatul în gură 1-2 minute,apoi clăteşti cu apă.

Întăreşte imunitatea

Dacă te numeri printre persoanele care se îmbolnăvesc foarte repede la primele variaţii ale temperaturilor,ar fi bine să urmezi o cură cu tarhon. Datorită antioxidanţilor şi a vitaminei C care se găsesc în compoziţia lui,planta are proprietăţi imunostimulatoare. Adaugă prin urmare acest condiment în mâncare şi bea un ceai de tarhon în fiecare zi. Urmează cura 20 de zile,după care faci pauză 10 zile.

Înlătură paraziţii intestinali

Ceaiul de tarhon are acţiune antiparazitară,motiv pentru care este eficient în eliminarea viermilor intestinali. Dacă te confrunţi cu această neplăcere,toarnă o cană de apă clocotită peste 5-6 frunze de tarhon şi lasă amestecul deoparte 10 minute. Strecori şi bei două căni de decoct dimineaţa şi două seara.

Alungă oboseala

Te simţi mai tot timpul obosită? În acest caz,de ajutor este tinctura de tarhon (pe care o găseşti la plafar),combinată cu ceai. Bea dimineaţa,la prânz şi seara o cană de ceai de tarhon în care ai pus 10 picături de tinctură.

Idei Click! pentru femei

În cazul în care ai tensiune arterială mare,înlocuieşte sarea cu tarhon.

Dacă strănuţi foarte des,pune două picături de ulei esenţial de tarhon pe o bucată de pâine. Ţine leacul sub limbă 3-4 minute.

Bulină

Ceaiul de tarhon este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează.

Atenţie!

Remediile pe bază de tarhon nu trebuie administrate mai mult de trei săptămâni!

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina,medic specialist medicină familie,competenţă apifitoterapie,Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult,Bucureşti

Tarhonul,un condiment utilizat în bucătăria românească,conferă un gust deosebit mâncărurilor. În acelaşi timp,îmbunătăţeşte şi uşurează digestia,combate colicile abdominale,meteorismul (acumularea de gaze în stomac sau intestine n.r.) şi constipaţia,stimulează pofta de mancare,relaxează şi induce somnul. La nivelul cavităţii orale,are rol antiseptic şi calmează durerile de dinţi. Graţie conţinutului de vitamina C,tarhonul întăreşte imunitatea.