Topul alimentelor care scad colesterolul

1 80420 original jpg jpeg

Colesterolul se găseşte în fiecare celulă a corpului, jucând un rol esenţial în realizarea mai multor procese importante din organism. Un nivel ridicat de colesterol rău (LDL) este cunoscut sub numele de hipercolesterolemie, crescând riscul de boli cardiovasculare. Şi, pentru că alimentaţia este cea care influenţează nivelul colesterolului, iată care sunt alimentele care te ajută să-l ţii sub control:

Fulgii de ovăz

Mâncaţi de obicei la micul dejun, fulgii de ovăz pot reduce nivelul ridicat de colesterol. Conţinutul mare de fibre solubile împiedică absorbţia colesterolului rău în sânge, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Sucul de portocale

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că sucul de portocale îmbunătăţeşte nivelul lipidelor din sânge la persoanele care au colesterolul ridicat. Acest lucru se datorează prezenţei vitaminei C, a folatului şi a flavonoidelor în portocale. Poţi bea un pahar de suc proaspăt la micul dejun.

Migdalele

Migdalele sunt surse importante de grăsimi monosaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate şi fibre care contribuie la creşterea colesterolului bun şi la scăderea colesterolului rău. Un studiu recent a arătat că prin consumul zilnic de migdale este redus nivelul de colesterol LDL cu 3 până la 19 procente. Migdalele sunt o gustoasă sănătoasă.

Somonul

Substanţele nutritive prezente în somon, în special acizii graşi Omega-3, ajută la scăderea trigliceridelor şi la creşterea uşoară a colesterolului HDL, reducând astfel riscul de boli de inimă. Mănâncă cel puţin 2 porţii de somon în fiecare săptămână pentru a menţine inima sănătoasă.

Ceaiul verde

Consumul zilnic de ceai verde ajută la reducerea colesterolului rău. Compuşii găsiţi în băutura sănătoasă împiedică absorbţia colesterolului în tractul digestiv şi, de asemenea, ajută la excreţia acestuia. În plus, ceaiul verde are şi alte beneficii pentru sănătate – previne acumularea de plăci în artere. Recomandate sunt 3 - 4 ceşti de ceai verde zilnic.

Avocado

Avocado este o excelentă sursă de grăsimi mononesaturate care scad colesterolul rău şi îl cresc pe cel bun. În plus, avocado conţine şi vitamine din complexul B, vitamina K şi câteva minerale, toate având efecte pozitive asupra sănătăţii generale.

Ciocolata neagră

Ştiai că ciocolata neagră poate reduce nivelul ridicat de colesterol rău? Substanţele nutritive prezente în ciocolata neagră au capacitatea de a ţine sub control nivelul de colesterol rău, în timp ce cresc valorile celui bun. Mănâncă zilnic câte două cuburi de ciocolată neagră, 70-80% cacao.