Transplantul medular, o speranţă pentru bolnavii SIDA

1 85275 original jpg jpeg

Un pacient din Londra a devenit a doua persoană din lume care a scăpat de HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane), în urma unui transplant de măduvă osoasă. Cu mai bine de un deceniu în urmă, Timothy Brown, poreclit „pacientul berlinez“, a făcut istorie după ce a fost „vindecat“ de HIV. Şi el era bolnav de cancer şi a făcut un transplant medular. În ambele cazuri, transplantul nu numai că a tratat, cu succes, cancerul, dar a eliminat şi virusul responsabil de SIDA.

Pacientul londonez, care nu doreşte să-şi divulge identitatea, a fost diagnosticat cu HIV în 2003 şi cu Limfomul Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, în 2012. Pentru cancer, el a urmat un tratament de chimioterapie, care a trebuit completat de un transplant de celule stem, din măduva osoasă, obţinute de la un donator cu o rară mutaţie genetică a genei CCR5, rezistentă la HIV. După transplant, atât cancerul, cât şi virusul au început, treptat, să dispară. Deja, de 18 luni, pacientul londonez nu mai ia nici un fel de medicamente, iar HIV nu dă nici un semn de revenire.

Deşi vestea aduce speranţă bolnavilor de SIDA, transplantul în sine nu poate fi folosit ca tratament pentru această boală, deoarece există prea multe riscuri.

Profesorul Eduardo Olavarria, de la Imperial College of London, a explicat că procedura nu poate fi aplicată ca tratament standard pentru HIV din cauza toxicităţii chimioterapiei, necesară, în acest caz, pentru a trata limfomul. Medicii şi cercetătorii, însă, speră ca aceste două cazuri similare să-i ajute să găsească un tratament pentru HIV, virus cu care sunt infectaţi 36 de milioane de oameni din lumea largă.Recente

Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg