Un ingredient folosit în amestecul de curry protejează creierul

1 74877 original jpg jpeg

Un ingredient folosit, de obicei, în amestecul pentru curry, poate mări capacitatea creierului de a se vindeca singur, potrivit unui studiu german.

Cercetătorii au descoperit căun compus chimic din turmeric susţine dezvoltarea de noi celule nervoase.Este vorba despre compusul denumit aromatic-turmerone,care ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienţii care au suferit un atac vascular cerebral şi pentru cei care suferă de Alzheimer.

Studiul cercetătorilor germani a fost efectuat pe şoareci de laborator. Aceştia au primit injecţii cu acest compus chimic,după care oamenii de ştiinţă au analizat creierele animalelor.

Anumite zone ale creierului,despre care se ştie că sunt implicate în dezvoltarea celulelor nervoase,au fost mult mai active după injectarea infuziei care conţinea extractul din curcumă.

Cercetătorii spun că substanţa ar putea încuraja dezoltarea şi înmulţirea neuronilor.

Într-o secţiune separată a studiului,savanţii au "spălat" celule suşă neuronale cu soluţii care conţineau diferite concentraţii din extractul de curcumă.

Celulele suşă au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă cerebrală,iar experţii cred că acestea au un rol activ în vindecarea de după un traumatism sau boală.

„În cazul oamenilor şi al altor animale cu funcţii cerebrale foarte dezvoltate,abilităţile creierului de a se autovindeca nu par a funcţiona foarte bine,dar în cazul peştilor şi al altor animale mici,aceste mecanisme sunt foarte eficiente",a declarat doctorul Maria Adele Rueger, o cercetătoare care a luat parte la studiu.

Specialiştii au descoperit că cu cât este mai mare concentraţia de extract de curcumă, cu atât se dezvoltă mai mult celulele suşă neuronale, iar transformarea lor în celule cerebrale specializate are loc mai repede.

„Este foarte interesant că ar putea fi posibil să mărim eficienţa celulelor stem folosind extract de curcumă, iar acest lucru ar putea amplifica abilitatea creierul de a se repara singur",a adăugat cercetătoarea.