Vinuri care îți redau sănătatea. Cel de măceşe, un bun antiviral

Vinurile medicinale pot fi preparate din plante, fructe sau legume în propria casă. O cură cu un vin de acest fel este de ajutor şi pentru persoanele care au imunitatea scăzută sau se confruntă cu schimbări de dispoziție.

image

Se păstrează în recipiente închise la culoare, în locuri răcoroase, dar nu trebuie oferite copiilor. Nici nu ar fi indicat să fie luate de cei care suferă de ulcer gastroduodenal, gastrită, boli de ficat. O cură cu vin medicinal se ţine 30 de zile.

Vinul de salvie combate astenia

Un remediu eficient contra asteniei de toamnă, stării de oboseală şi astmului. Acesta este vinul de salvie care se poate prepara din 20 de linguri de pulbere de salvie şi un litru de vin alb. Le laşi la macerat trei săptămâni, apoi strecori. Dacă îl bei înainte de masă, vinul poate stimula apetitul. În schimb, dacă îl consumi cald, îţi oferă protecţie în faţa bolilor respiratorii din sezonul rece.

Citește și: Vinul roşu sau vinul alb, care este mai sănătos? Detaliul care face diferenţa

Vinul de hrean ţine anemia la distanţă

Despre hrean se ştie că este folosit de secole ca plantă medicinală, fiind o sursă bună de vitamina C. Era un leac ales mai ales de marinarii expuşi riscului de scorbut din lipsă de vitamina C din alte alimente. Un aport corespunzător de vitamina C combate anemia, sângerarea gingiilor şi vindecarea lentă a rănilor. Poţi lua vin de hrean şi când suferi de indigestie, boli de inimă sau renale. Îl poţi face singură din 15 linguri de hrean ras şi un litru de vin roşu. După circa zece zile de macerare, strecori şi vinul este gata. Este bun şi contra aftelor dacă faci gargară de trei ori pe zi.

Știai că...

... vinul de hrean este folosit şi ca afrodisiac?

Bine de știut!

Vinul de prune alungă constipaţia

Nu mai scapi de constipaţie? Încearcă şi o cură cu vin de prune! Datorită proprietăţilor sale diuretice, stomahice şi energizante, acest tip de vin ajută în caz de constipaţie, dar ajută şi celor cu anemie, gută sau dureri reumatice. Pentru a prepara vinul de prune acasă, ai nevoie de un borcan în care pui şi laşi la macerat 21 de zile 300 g de prune uscate, un litru de vin roşu, o jumătate de pahar de rachiu, şase linguri de zahăr şi un plic de zahăr vanilat. După trei săptămâni, filtrezi, torni vinul în sticle şi-l ţii la frigider.

Vezi și: Virtuţile neştiute ale vinului: 1 pahar de vin pe zi întăreşte sistemul imunitar

Vinul de ceapă stopează durerile în gât şi tusea

Durerile de gât resimţite ca nişte tăieturi de cuţit sau tusea care parcă te sfâşie pe interior şi cauţi un leac eficient. Vinul de ceapă este ideal şi-l poţi folosi inclusiv în tulburări renale, astenie, ca stimulent sau tonic cardiac. Pregăteşte-l din timp pentru a-l avea la nevoie. Trebuie să toci 300 de grame de ceapă, apoi s-o pui într-un borcan de un litru împreună cu 100 de grame de miere. Adaugi vin alb până umpli borcanul. Acoperi şi laşi totul la loc întunecos şi răcoros 14 zile. După aceea, strecori şi treci vinul în sticle închise la culoare pe care le păstrezi la rece.

Vinul de măceşe, un bun antiviral

În sezonul rece, este util să ai în casă şi vin de măceşe. Pe lângă gustul faptul că are un gust extraordinar, are şi efect antiviral, este eficient ca diuretic, energizant şi remineralizant în perioadele de convalescenţă. Mai mult, reduce colesterolul rău, previne bolile de inimă şi creşte apetitul. Îl poţi face dintr-un kilogram de măceşe, un kilogram de miere şi patru litri de apă caldă. Pui măceşele şi mierea într-o damigeană de cinci litri peste care torni apa. Le laşi timp de 35 de zile, timp în care agiţi damigeana zilnic. La final, rămâne doar să filtrezi şi să treci vinul în sticle.

Info

În timpul curei, sunt de ajuns câte 50 ml de vin sorbit de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

@shutterstock