Cum eliminați petele de vin roșu de pe haine și alte țesături
Nelipsit de pe mesele românilor, vinul roșu poate fi perfect alături de o friptură, o porție de paste sau chiar un desert. Cum procedați însă atunci când paharul sau sticla de vin se varsă din greșeală, pătând hainele, fața de masă și chiar covorul?
Petele de vin roșu pot fi foarte dificil de scos, însă cu soluțiile potrivite le puteți îndepărta eficient atât de pe haine, cât și de pe alte tipuri de țesături. Descoperiți în continuare cum îndepărtați cu succes orice pată de vin!
De ce sunt petele de vin roșu atât de persistente
Spre deosebire de alte lichide, vinul roșu acționează la fel de profund ca vopseaua și tinde să păteze permanent materialele în care se imprimă. În plus, vinul conține tanini, compuși natural ce se găsesc și în ceai și cafea. Aceștia acționează la fel ca un conservant și totodată contribuie la aroma băuturii, însă în același timp colorează puternic suprafețele, fie că e vorba de textile, căni de porțelan sau chiar dantura umană.
Odată ce substanțele din vinul roșu au intrat în profunzimea țesăturii, îndepărtarea lor devine mult mai dificilă. De aceea, cu cât acționați mai repede atunci când vă pătați cu vin, cu atât veți reuși să curățați materialul mai ușor.
Cum eliminați petele de vin roșu de pe haine
În primul rând, evitați să frecați locul pătat, pentru că veți extinde pata. Folosiți o cârpă uscată sau un prosop cât mai absorbant, cu care să tamponați zona pe care ați vărsat vin. Excesul de vin se va transfera pe prosop, în loc să intre mai adânc în țesătură. Aplicați apoi pe pată bicarbonat de sodiu sau talc și lăsați-l să absoarbă ceea ce nu s-a transferat deja pe cârpă sau prosop.
Acoperiți apoi complet zona pătată cu oțet alb și câteva picături de detergent lichid. Oțetul neutralizează pigmenții roșii sau violeți din vin, în timp ce detergentul contribuie la curățarea țesăturii. Lăsați amestecul să stea timp de câteva ore pe haina pătată. Puteți folosi, de asemenea, un amestec din apă oxigenată și detergent de vase, însă numai în cazul hainelor albe, întrucât apa oxigenată funcționează ca un înălbitor. Indiferent de varianta pe care ați utilizat-o, îndepărtați la final amestecul cu puțină apă rece, apoi spălați haina la mașină, la temperatura indicată pe etichetă. Utilizați un detergent lichid, care curăță în profunzime și în același timp este delicat cu țesătura.
Cum eliminați petele de vin roșu de pe covor
Dacă acționați rapid, nu mai este necesar să duceți covorul la curățătorie, mai ales dacă pata de vin nu este foarte extinsă. Tamponați zona pătată cu o cârpă uscată, apoi aplicați sifon, tamponați din nou cu o cârpă albă uscată sau un prosop și repetați acești pași până când pata dispare.
În cazul în care nu aveți sifon la îndemână, sau pata persistă, folosiți un amestec realizat dintr-o lingură de detergent de vase, o lingură de oțet alb și două căni de apă călduță. Turnați o cantitate mică din amestec pe pată și ștergeți cu o cârpă albă până când observați că zona se curăță. Puteți utiliza și apă oxigenată, însă nu în cazul covoarelor colorate.
Cum eliminați petele de vin roșu de pe fața de masă
Fața de masă devine frecvent victima petelor de mâncare și băutură, însă poate fi curățată la fel de ușor ca orice altă țesătură, dacă folosiți produsele potrivite. Când observați pata, puneți apă la fiert într-un ibric, apoi luați un bol de sticlă sau de porțelan, pe care să îl așezați în chiuvetă sau în cadă. Așezați fața de masă peste bol, în așa fel încât pata de vin să fie situată chiar pe centru. Încercați să întindeți cât mai bine materialul și turnați apa clocotită peste țesătură. Fața de masă ar trebui să se curețe simplu prin această metodă.
Puteți folosi și oțet alb, pe care să îl turnați direct pe locul pătat. Adăugați puțin detergent lichid de rufe, frecați ușor și spălați cu apă fierbinte. La final, puneți fața de masă la mașina de spălat, pentru a scoate definitiv pata.
Cum eliminați petele de vin roșu de pe fotolii și canapele
Piesele de mobilier pot fi cele mai problematice atunci când vine vorba de petele de vin roșu. Dacă totuși s-a întâmplat să vărsați vinul pe canapea sau pe fotoliu, iată ce aveți de făcut: folosiți o cârpă din microfibră sau o lavetă, cu care să tamponați locul pătat. Nu aplicați foarte multă presiune, pentru ca vinul să nu pătrundă adânc în tapițerie. Amestecați o lingură de detergent lichid cu o cană de apă, apoi puneți soluția într-o sticlă cu atomizor și pulverizați-o pe pată. Frecați ușor cu buretele, iar la final folosiți o altă cârpă umedă pentru a șterge detergentul.
O altă metodă pe care o puteți utiliza presupune să amestecați bicarbonat și oțet alb, până se formează o pastă groasă. Aplicați pasta pe zona pătată, lăsați să se usuce între 5 și 10 minute, apoi îndepărtați amestecul folosind o perie moale.
Prin metodele de mai sus vă puteți bucura fără griji de un pahar de vin roșu, știind că aveți la îndemână soluțiile prin care să curățați eficient orice pată. Contați oricând pe detergentul potrivit pentru a reda frumusețea rufelor, păstrând materialul intact și oferindu-i totodată un parfum discret.