Kraken, noua mutație Covid, denumită după un monstru marin?

Pe măsură ce primim noi informații despre pandemie și despre cum ne putem proteja în continuare, nu putem să nu ne mirăm de originea numelui noii variante Covid.

image

Nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit ce înseamnă Kraken, numele dat noii subvariante a mutației Omicron a coronavirusului, create din două secvențe diferite ale BA.2 Omicron, care se răspândește cu rapiditate în SUA și Marea Britanie. Ei bine, Kraken este unul dintre cei mai înspăimântători monștri acvatici legendari, care teroriza pescarii în larg.

Se pare că acest monstru marin seamănă cu o caracatiță enormă, care are niște tentacule extrem de puternice, iar această creatură marină obișnuiește că terorizeze marinarii aflați în larg, pe care-i trage pe fundul mării, conform legendelor scandinave.

Alte legende susțin că Kraken e atât de puternic, încât poate provoca niște vârtejuri de apă atât de puternice, care destabilizează bărcile și cauzează pierderi de vieți omenești. Oricum, în toate poveștile care circulă despre această creatură, Kraken este descris ca fiind extrem de mare și de impunător, înfricoșător.  

Kraken a fost zărit în apele Norvegiei, ale Groenlandei și Islandei, în urmă cu 800 de ani. Desenele vremii, care-l descriau cât mai fidel, aminteau, de fiecare dată, de dimensiunile sale impresionate și de puterile sale colosale, care-l făceau unul dintre cei înfricoșători monștri marini din mitologie.   

Povești despre Kraken au apărut încă din 1.200 AD, când, în folclorul norvegian, monstrul a fost văzut în apele Groenlandei de către un grup de marinari, care pretindeau toți că văzuseră același lucru. E posibil ca ceea ce văzuseră oamenii apelor să fi fost o caracațiță extrem de mare.

Conform legendei, Kraken trăiește în apele cele mai adânci ale oceanelor. Atunci când bărcile trec la suprafață, Kraken își pornește atacul și trage apoi, în furia sa nesfârșită, întreaga ambarcațiune la fundul apei. Apoi, monstrul devorează atât barca, cât și pe cei care se aflau pe ea. 

În Norvegia, cea mai veche legendă despre Kraken este cea în care un anume Örvar-Oddr și fiul său s-au întâlnit cu doi astfel de monștri marini în timp ce se aflau pe apă. Întorși acasă, ca printr-o minune, cei doi au povestit cu lux de amănunte pățania care părea că le va curma viața.

image

De-atunci, multă lume a început să pomenească creatura înfricoșătoare care stătea la pândă în adâncul apelor. Povestea lui Örvar-Oddr a fost inclusă ulterior în textul istoric Konungs Skuggsjá. Și astfel s-a născut legenda lui Kraken.

Kraken provine din norvegianul „krake”, care se aseamănă izbitor de mult cu termenul german „caracațiță”, lucru destul de logic, având în vedere descrierile sale de-a lungul timpului.

Dar există cu adevărat Kraken?

Este adevărat că s-au găsit niște oase, pe fundul oceanului, niște fosile care să ne ducă cu gândul că asemenea monstru marin nu este exclus să fi existat. Și, de fapt, să existe în continuare, pentru că omul n-a reușit până acum să studieze mai bine de 80% din oceanele Pământului. Cine știe ce monștri marini se ascund acolo?!

image

Până una-alta, citim frumos miturile existente despre Kraken, ne protejăm de noua mutație Covid, exact așa cum am făcut din 2020 încoace, și îl lăsăm pe specialiști să descopere dacă adâncurile oceanelor conțin sau nu astfel de creaturi înfricoșătoare.

Foto - Shutterstock, pixabay