Locurile din spatele avionului sunt cele mai sigure. Un pilot ne spune măsurile de siguranță în zbor

Mulți dintre noi ne temem să zburăm cu avionul, însă există anumite lucruri care pot fi făcute chiar de noi pentru a ne menține în siguranță pe durata călătoriei la înălțime.

image

Un pilot care a dorit să-și păstreze anonimatul a stat de vorbă cu jurnaliștii de la DailyMail.com și le-a vorbit despre măsurile de siguranță pe care fiecare dintre noi trebuie să le ia atunci când își programează o deplasare cu avionul.

Expertul în zboruri cu avionul are o experiență de peste 10 ani și este, în prezent, angajat la una dintre cele mai mari companii aeriene din lume. El a dezvăluit ce încălțări sunt de preferat în avion și care este cel mai sigur loc din avion.

Cei mai mulți oameni își aleg încălțări comode atunci când au de călătorit ore întregi, însă sunt destui care își doresc o imagine elegantă… la înălțime. Astfel, optează pentru pantofi cu toc înalt pentru a-și menține look-ul sofisticat. Pilotul ne recomandă să ne alegem încălțările având în minte cel mai urât scenariu posibil.

Astfel, cu sigurnață că-ți dorești niște încălțări în care să te poți deplasa repede și ușor, dacă e nevoie de așa ceva. Ia aminte că podeaua avionului nu este tocmai curată, așadar sunt de preferat încălțările închise, nu saldalele, în caz de urgență.

Poziția în care încerci să-ți cuprinzi genunchii cu brațele, cea despre care ne povestesc stewardzii la fiecare zbor, îți poate salva viața. Această poziție are menirea de a-ți proteja oarganele interne în caz de impact cu solul.

Locurile din spatele avionului sunt cele mai sigure. Pare o glumă, având în vedere cum se simt turbulențele acolo, dar nu este. Sursa DailyMail ne informează că e de preferat să alegem niște locuri în ultimele două treimi ale avionului, ca să fim în siguranță. Acea zonă este cea mai robustă din avion și are cele mai multe șanse să rămână intactă în cazul unui eventual impact.

Stai cu centura prinsă în timpul turbulențelor. Întotdeauna! Pilotul ne spune cum a văzut persoane care nu aveau centura prinsă și care s-au lovit la cap de tavanul avionului când au început turbulențele. Dacă mișcările avionului devin tot mai severe, pune orice obiect – cărți, căști, telefoane, etc – în buzunarul scaunului din față. Băuturile calde pune-le jos, pe podea.

Că tot vorbim despre băuturi, nu uita să bei un pahar cu apă la fiecare pahar de băutură alcoolică consumată. Din cauza altitudinii mari, nivelul oxigenului din sânge este scăzut, lucru care facilitează intoxicarea cu alcool mult mai ușor. Deshidratarea accelerează și ea acest proces și lipsa umidității din avion duce la deshidratare.

Fulgerele nu sunt problematice. Cu toate că arată extrem de îngrijorător să vezi fulgere pe fereastră, ei bine, în 99,99% din cazuri fulgerele nu sunt o problemă. Avionul va dispersa, pur și simplu, fulgerele, așadar nu are de ce să ți se facă frică în avion dacă începe furtuna pe drum.

Foto - Shutterstock