5 maladii mortale în 24 de ore

1 67824 original jpg jpeg

Anumite afecţiuni pot deveni mortale în 24 de ore sau mai puţin, dacă nu se acţionează rapid. Află care sunt maladiile care te trimit, obligatoriu, la urgenţă !

Şocul septic

Şocul septiceste prima cauză de mortalitate în cadrul serviciilor de reanimare. Este consecinţa faptului că organismul a fost invadat de agenţi infecţioşi (bacterii,virusuri,ciuperci). În ciuda progresului medicinei,şocul spetic se soldează cu deces în 50 % din cazuri. Totul începe cu o infecţie la nivelul plămânilor,al sistemului digestiv sau cu o infecţie urinară. Agentul infecţios se răspândeşte în tot organismul,producând un răspuns inflamatoriu generalizat.

Şocul anafilactic

Şocul anafilactic este o reacţia alergică din cele mai grave. Ca în cazul şocului septic,reacţia inflamatorie a organismului depăşeşte limitele. Este provocat de alergeni,din alimentaţie (nuci,arahide,peşte,ouă),din mediu (înţepătură de albină) sau din medicamente (aspirină,antibiotice). Primele simptome apar la minute după contactul cu alergenul:dificultăţi de respiraţie,urticarie,edeme (umflarea feţei,pleoapelor,buzelor),tulburări digestive (diaree,vomă).

Stopul cardiac

Stopul cardiaceste considerat „cea mai urgentă dintre urgenţe”. Dacă primul ajutor nu este acordat în primele 8 minute,şansele de supravieţuire tind către zero. În majoritatea cazurilor,infarctul survine ca urmare a complicaţiei unei boli cardiace,în cursul unui înec,al unei electrocutări sau al unei supradoze.

Accidentul vascular cerebral

AVC este prima cauză de mortalitate la femei. Apare atunci când circulaţia sângelui este întreruptă,în vasele care irigă creierul. Atacul vascular cerebral apare brusc şi se manifestă prin paralizia unei părţi a corpului,tulburări de vorbire,deformări ale gurii etc.

Embolia pulmonară

La fel ca AVC,embolia pulmonară poate să apară la persoanele sănătoase,la orice vârstă. Mecanismul este la fel ca la AVC:circulaţia sângelui se întrerupe la nivelul unei artere,la nivel pulmonar. Obstrucţia e provocată în general de cheagurile de sânge care provin de la nivelul picioarelor (flebită). Se manifestă prin durere toracică intensă,care poate semăna cu o criză cardiacă,prin pierderea bruscă a suflului,prin tuse cu sânge. Moartea survine prin încetarea activităţii inimii,care nu mai poate furniza o presiune suficientă pentru circulaţia sângelui.