Ai mâinile şi picioarele reci? Ai grijă! S-ar putea să suferi de sindromul Raynoud

1 84914 original jpg jpeg

Ai mereu mâinile şi picioarele reci, iar ieşirea în aer liber atunci când sunt temperaturi scăzute e un coşmar pentru tine? Fii atent! S-ar putea să suferi de sindromul Raynoud şi nici să nu ştii. Iată ce înseamnă şi cum se tratează.

Este normal ca mâinile şi picioarele să se simtă reci în cazul frigului sau la temperaturi scăzute deoarece sângele este pompat din inimă, iar mâinile se află la distanţă de aceasta.

Dacă acest lucru se întâmplă şi atunci când temperaturile nu sunt foarte scăzute, s-ar putea ca acestea să indice o altă problemă de sănătate. 

În primul rând, mâinile şi picioarele reci pot fi un semn al unei afecţiuni circulatorii, al unei distrugeri vasculare datorată degerăturii sau al unei alte afecţiuni sau condiţii ce afectează arterele, venele, capilarele sau metabolismul.

Sindromul Raynaud este o problema de circulaţie a sângelui care afectează extremităţile, de obicei degetele de la mâini, dar şi cele de la picioare, nasul, obrajii, urechile şi bărbia. De asemenea, persoana în cauză poate resimţi şi durere, furnicături sau amorţeală la mâini şi picioare.

image

Femeile sunt cel mai des afectate, în special cele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani şi sunt studii care susţin că şi stresul ar putea să declanşeze acest sindrom. Cu toate acestea, spun medicii, debutul poate să apară în orice moment al vieţii. Boala se manifestă în episoade şi pot exista mai multe episoade pe zi. Un episod poate să dureze de la câteva minute la câteva ore.

Cum îţi dai seama că ai sindromul Raynaud?

La frig sau stres, degetele capătă o culoare palidă, apoi devin albăstrui şi la final se înroşesc. Aceste schimbări de culoare sunt însoţite de durere, amorţeală şi o senzaţie de furnicături. 

Alături de mâinile reci mai pot apărea următoarele simptome: 

- Vedere înceţoşată, senzaţii de foame sau sete excesive, urinări frecvente, fatigabilitate, scădere ponderală datorate diabetului;

- Piele palidă şi dură la nivelul mâinilor:

- Durere, furnicături, zvâcnituri, pulsaţii, arsuri sau amorţeală la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor, degetelor de la mâini sau picioare, nasului, buzelor, lobilor urechilor;

- Creştere în greutate, fatigabilitate, depresie, dureri musculare sau articulare, menstruaţii abundente datorate hipotiroidismului;

Atunci când senzaţia de mâini reci este persistentă este importanta ca persoana afectată să fie atentă la toate simptomele pe care le are pentru a le descrie medicului şi a putea identifica şi trata cauza care le produce.

Ce poţi face?

Diagnosticul se realizează diferenţiat, dacă este vorbă de boala Reynaud sau de sindrom. Astăzi nu există un test care poate duce cu certitudine la stabilirea diagnosticului. Acesta se va stabili în urma efectuării unor analize de sânge, mai ales dacă medicul specialist crede că boala a debutat ca o consecinţă a unei boli autoimune a ţesutului conjunctiv. De asemenea, medicul va recomanda şi analize de urină, teste pentru funcţionarea tiroidei, uneori este necesară şi ecografia Doppler.

"Vindecarea completă a sindromului Raynaud necesită un tratament mai complex, întrucât sunt afectate structura şi funcţiile sistemului circulator periferic precum şi ale unor organe interne iar fiecare pacient are nevoie de un tratament individualizat. Este recomandat să se evite contactul cu temperaturile scăzute iar în timpul sezonului rece să se poarte articolele vestimentare de protecţie (mănuşi, căciulă, fular, etc.)", susţine Dr. Codruţ Tutu, specialist acupunctură şi apifitoterapie. 

Sursă: csid.ro, doctorulzilei.roRecente

Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg