În România, oamenii nu merg la medic, iar de cele mai multe ori boala este descoperită în stadiu avansat, când tratamentele nu mai răspund şi când organismul este deja măcinat de cancer.

„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal adică de a putea să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal şi cazuri care pot să fie tratate în aşa fel încât să prevenim acest tip de cancer. Populaţia trebuie să fie informată şi să se ducă să facă colonoscopie. (…) Colonoscopia, în clipa de faţă, se poate face aproape în orice oraş mare din ţară. (…) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres Naţional de Gastroenterologie Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, organizat de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Adevărul despre mâncărurile interzise. Dr. Mencinicopschi: “Se pot mânca şi cinci ouă pe zi!”

Obiceiurile alimentare şi regimurile alimentare “după ureche”, printre cauzele îmbolnăvirii

Una dintre cele mai întâlnite cause care duc la îmbolnăvirea de cancer de colon sunt obiceiurile alimentare nesănătoase şi excesele alimentare, explică specialistul. Nici regimurile şi curele ţinute şi adoptate după ureche nu sunt indicate, căci pot face mai mult rău. Dinculesu recomandă consultarea medicului înainte de a urma orice astfel de regim.

„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carenţe nutriţionale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat. Să încercăm să nu mergem la fast food, să mâncăm cel puţin un fel de mâncare caldă pe zi, să încercăm să încetăm ca popor să mai sărim micul dejun.

Când ajungem acasă mâncăm pentru toată ziua. Este cel mai prost obicei cu putinţă. Să încercăm să mâncăm sănătos. Microbiota poate să îşi revină, să mâncăm iaurturi, alimente care să fie cât mai aproape de bio”, a mai spus medicul.

Citeşte şi: Ce boli poate ascunde transpiraţia în exces

Numărul de calorii trebuie moderat, iar controalele periodice sunt obligatorii

„Să rezistăm la tentaţii. Să fim întotdeauna activi. Educaţia în societate contează”, a afirmat medicul, recomandând populaţiei controale periodice, chiar dacă starea de sănătate este bună.