Alimente care dăunează sănătăţii dinţilor

1 80044 original jpg jpeg

Cu siguranţă şi ţie ţi-a spus medicul stomatolog să eviţi anumite alimente, pentru că ele fac rău dinţilor. Nu-i aşa? Dar mulţi dintre noi nu am acordat atenţie celor spuse şi am continuat să mâncăm popcorn, seminţe, ciocolată, fructe uscate etc. Şi care a fost rezultatul? Am ajuns din nou la cabinetul de stomatologie din cauza unei dureri insuportabilă de dinţi.

Dacă încă nu ai ajuns la doctorul stomatolog şi nu ştii care sunt alimentele pe care mulţi dintre ei nu le recomandă când ai probleme dentare, iată care sunt:

Popcorn

Îţi place să mănânci popcorn în timp ce te uiţi la film, nu-i aşa? Ei bine, popcornul este unul dintre alimentele care afectează sănătatea dinţilor. O fărâmă de grăunte de la popcorn rămasă în măsele poate provoca o durere insuportabilă. În plus, odată cu trecerea timpului creşte riscul de apariţie a cariei. Aşadar, fii mai atentă data viitoare.

Fructe uscate

Foarte delicioase şi bogate în fibre, multe dintre fructele uscate sunt bogate în zahăr şi au tendinţa de a se lipi de dinţi, provocând carii şi durere. În plus, ele sunt considerate duşmanul dinţilor.

Băuturi pe bază de cafea

Băuturile pe bază de cafea (latte-ul,de exemplu) conţin o cantitate mare de lapte şi zahăr, plus arome. Aşadar, expunerea dinţilor la zahăr şi lapte în fiecare zi, poate 60 de minute, împiedică saliva să lupte împotriva acizilor şi zahărului din gura noastră. Ştim că saliva este ca un protector pentru dinţi, dar expunerea dinţilor la astfel de băuturi poate duce la reducerea producţiei de salivă produsă de glandele salivare.

Seminţe

Pentru ca seminţele să fie mâncate, este nevoie ca ele să fie scoase din coajă. Cum facem asta? De cele mai multe ori cu ajutorul dinţilor din faţă, nu-i aşa? Dar acest obicei poate afecta sănătatea dinţilor. Dacă vrei să mănânci seminţe, alege-le pe cele descojite.

Stafide îmbrăcate în ciocolată

Stafidele sau arahidele îmbrăcate în ciocolată sunt pentru mulţi o gustare preferată, dar nu şi pentru dinţi. Deşi poate părea ciudat, ciocolata (simplă) este mai puţin dăunătoare pentru dantură. În schimb, stafidele sunt bogate în zahăr şi se lipesc de dinţi. Probabil că şi tu ai păţit acest lucru de multe ori când le-ai mâncat!

Dăunătoare pentru sănătatea dinţilor sunt şi:

-    Jeleurile;

-    Băuturile carbogazoase;

-    Băuturile energizante;

-    Batoanele cu cereale;

-    Fructele din conserve;

-    Gheaţa.