Alimentele care îţi fură calciul din organism. Le consumi zilnic!

1 85225 original jpg jpeg

Calciul, mineral esenţial pentru buna funcţionare a corpului, furnizează energie pentru inimă, muşchi, nervi şi sânge. Când această substanţă lipseşte din corp, organismul are de suferit. Palpitaţiile, leşinul, insomniile sau pierderile minore de memorie sunt câteva dintre semnalele pe care corpul ţi le transmite pentru a te avertiza că nu are suficient calciu. 

Doza zilnică de calciu (800-1.200 mg) asigură nu doar buna funcţionare a organismului, ci ajută şi la menţinerea greutăţii şi îmbunătăţeste starea de sănătate.

Laptele şi brânzeturile degresate, iaurtul cu conţinut scăzut de grăsimi, ouăle, soia, peştele de apă sărată (sardine, ton) sau somonul, susanul, alunele, nucile, migdalele, seminţele de floarea soarelui, fasolea uscată, conopidă, broccoli şi ţelină sunt bogate în calciu. 

Pe de altă parte, există câteva alimente care "fură" calciul din organism, pe care ar trebui să le consumi cumpătat. Iată care sunt acestea: 

SAREA

Consumul excesiv de sare poate duce la creşterea tensiunii arteriale şi la boli cardiovasculare. Mai mult, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei.

Cu toate acestea, studiile arată că românii o utilizează în cantităţi mari pentru asezonarea alimentelor. Iată câteva ponturi pentru a reduce utilizarea sării în alimentaţie. Iată cu ce o poţi înlocui.

CARNEA

Atenţie sporită necesită şi consumul de carne, fiindcă aceasta conţine aminoacizi care, atunci când depăşim un aport de 100 g pe zi, se transformă în acid uric. Acesta se elimină din organism împreună cu calciul.

CAFEAUA

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de fracturi în unele studii observaţionale. La fiecare ceaşcă de cafea pierdem până la 6 miligrame de calciu, iar dacă o bem zilnic riscăm mai mult decât cei care nu beau cafea să facem osteoporoză. Pe de altă parte, efectul poate fi combătut prin consumul de alimente care conţin calciu. 

ALCOOLUL

Alcoo­lul poate reduce absorbţia in­testinală a calciului. De ase­me­nea, el poate inhiba enzimele din ficat care ajută la conversia vitaminei D în formă activă a acesteia, ceea ce reduc ab­sorb­ţia calciului.

BĂUTURILE CARBOGAZOASE

Toate băuturile de tipul cola conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciului din sânge, fiind necesara „mobilizarea” lui din oase.

UNELE MEDICAMENTE

Antiinflamatoarele steroidiene, care fac parte din tratamentul reumaticilor, şi unele antihipertensive produc acelaşi efect. După menopauză, se recomandă precauţie în folosirea medicamentelor antiacide pe bază de aluminiu, care au rolul de a scadea aciditatea gastrică, fiindcă şi ele pot cauza pierderi de calciu.

Sursă: unica.md



Recente

Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg