Analize care depistează bolile digestive

1 70207 original jpg jpeg

Prezenţa prelungită a unor simptome care ar putea avea legătură cu bolile digestive impune efectuarea unor analize specifice.

Endoscopia digestivă superioară

Metodă atât de diagnosticare,cât şi de tratament,endoscopia digestivă superioară examinează esofagul,stomacul şi duodenul,depistând leziuni sau tumori la acest nivel.

Medicul o recomandă pentru diagnosticarea ulcerului gastric sau duodenal,precum şi în cazul în care există simptome precum vărsături persistente,mai ales dacă sunt cu sânge (semn al hemoragiei digestive),precum şi dacă apar dificultăţi la înghiţire sau arsuri în capul pieptului (simptom al refluxului gastro-esofagian),durere în partea superioară a abdomenului ori scaune cu sânge.

Ca metodă de tratament,endoscopia digestivă superioară permite extragerea polipilor sau a corpilor străini şi oprirea sângerărilor digestive. De asemenea,în timpul analizei,se poate preleva biopsie,care permite detectarea bacteriei Helicobacter pylori. 

Endoscopia digestivă superioară se face pe stomacul gol (nu se mănâncă şi nu se bea cu 12 ore înainte). Medicul trebuie informat dacă se urmează tratamente sau dacă există diverse alergii. Analiza se face sub anestezie locală sau generală.

Procedura se realizează cu ajutorul endoscopului,un instrument flexibil,subţire,prevăzut la capăt cu o cameră video şi cu o sursă de lumină.Cu ajutorul camerei,imaginile de la nivelul zonelor explorate (esofag,stomac,duoden) sunt proiectate pe un monitor şi analizate de medic.

Durata investigaţiei este între15 şi 30 de minute,iar după efectuarea ei este posibil ca persoanei să i se ceară să mai rămână în unitatea medicală cel mult 2ore,pentru monitorizare. Se poate ca după endoscopie să apară balonări (din cauză că se introduce aer în zona explorată,pentru o mai bună vizualizare) sau usturimi în gât,senzaţii care dispar în câteva ore.